Na maanden antitrustonderzoek is de Belgische martkwaakhond eruit: Belgacom mag Scarlet overnemen, maar met een pakket beperkingen die de concurrentie op de telecommarkt zouden moeten waarborgen. Want de waakhond ziet nog steeds 'ernstige concurrentieproblemen' door de overname, 'vooral inzake breedbandinternetdiensten en vaste telefoondiensten'.

Beperkende voorwaarden

Daarom moet Belgacom het eigen glasvezelnetwerk van Scarlet in de uitverkoop doen, en dat is een behoorlijke aderlating. Dat netwerk is destijds aangelegd door de Belgische tak van KPN en bestrijkt een groot deel van het land, meldt De Tijd.

Daarnaast mogen huidige Scarlet-abonnees zonder kosten of gedoe tussentijds hun contract opzeggen. Ook moet Belgacom de komende drie jaar het huidige aanbod handhaven en mag het de abonnementstarieven in die tijd niet verhogen.

Deze regelingen gelden alleen voor Scarlet-klanten in België, omdat Belgacom verder geen activiteiten heeft in Nederland, laat staan een aanmerkelijke marktmacht is, laat Matthijs Kamp, Managing Director van Scarlet Nederland aan Webwereld weten.

Gefronste wenkbrauwen

Om vrijdagavond tegen middernacht was de Raad er eindelijk uit. Belgacom deed er direct een persbericht uit, waar echter met geen woord over beperkende voorwaarden werd gerept. Dit leidde meteen alweer tot gefronste wenkbrauwen en ongerustheid in de sector, schrijft De Tijd. Belgacom is oud-staatsmonopolist en heeft nog steeds een dominante positie op de Belgische telecom- en internetmarkt.

Belgacom deed zijn overnamebod van 185 miljoen euro in februari dit jaar. Daarna sprongen de antitrustwaakhonden op de zaak, en lang zag het er naar uit dat het feest niet door ging. Belgacom trachtte de Raad te paaien, maar de waakhond vond de aanpassingen steeds te weinig 'structureel'. Belgacom verwacht de acquisitie eind deze maand te kunnen afronden.