De Belgische Raad voor de Mededinging keurt de overname van Scarlet door Belgacom vooralsnog af. De mededingingsautoriteit maakt bezwaar tegen de overname, omdat het gelooft dat Belgacom na de krachtenbundeling een te dominante positie in de Belgische markt bemachtigt.

Belemmering van de markt

De autoriteit gelooft dat de overname concurrentie op de Belgische markt 'ernstig belemmert'. Dat blijkt uit een verslag van de auditeur-generaal van de kartelwaakhond. In mei werd er al een diepgaand onderzoek naar de overname gestart. Tijdens dit onderzoek heeft Belgacom niet stilgezeten door verschillende toezeggingen te doen om de raad gunstig te doen besluiten in de zaak. Toch worden deze toezeggingen door de auditeur-generaal als 'ontoereikend' beschouwd.

De zaak gaat nu terug naar de Raad voor de Mededinging. Deze neemt de eindbeslissing op 26 september, zes maanden na bekendmaking van de overname.

Scarlet groter in België

Belgacom kondigde in februari dit jaar aan Scarlet voor 185 miljoen euro te willen overnemen. Scarlet is in Nederland vooral bekend geworden door de reclames met presentator/producent Beau van Erven Dorens en een klein meisje in wit ondergoed. Inmiddels is Scarlet veel groter op de Belgische internetmarkt dan zij ooit geweest is op de Nederlandse. Dat de overname nu niet doorgaat is een tegenvaller voor oprichter Paul Gelderloos van Scarlet. Hij bezit een belang van 41,8 procent in het bedrijf, goed voor omgerekend 77 miljoen euro. Wel moet Scarlet wel nog enige schulden aflossen voordat Gelderloos kan meedelen in de overname.