Het menselijk oog kan namelijk niet scherpstellen op iets wat zó dichtbij is. Namelijk bovenop het oog zelf. Het beeld wat de LCD (liquid crystal display) weergeeft, is dan ook alleen zichtbaar voor anderen. De ontwikkelaars van de gebogen LCD voorzien echter toepassingen in de medische wereld en op het gebied van cosmetica en entertainment.

Voor oogbeschadiging

Zo kan een doorontwikkelde uitvoering van de LCD-contactlens mensen met een oogbeschadiging helpen door selectief licht wel, minder of niet door te laten. Daarnaast kan zo'n toekomstige uitvoering dienst doen als ingebouwde zonnebril. Daarbij wordt er niet een bepaald beeld geshowd maar worden de kristallen in de contactlens allemaal donker gemaakt.

Het nu onthulde prototype is goed doorzichtbig, ook wat de donkere kristallen van het weergegeven beeld betreft. Dat beeld is nu nog beperkt tot grijswaarden waarbij de lens het dollarteken kan weergeven. De wetenschappers geven hiermee een knipoog naar het beeld van tekenfilmfiguren die aan geld denken.

Het prototype van de LCD-contactlens:

De doorbraak van deze LCD-contactlens zit in het maken van de ronde vorm voor de oogbol. Flexibele LCD's kunnen normaliter niet een dergelijke vorm aannemen, zeker niet als die ook nog rond is, meldt vaktitel Optics.org. De onderzoekers van de universiteit Gent en onderzoekscentrum IMEC is dit wel gelukt dankzij zeer dunne lagen van geleidende polymeren.

Doorontwikkelen

De Belgische wetenschappers richten zich nu op het probleem van focus door de lensdrager. Zij willen uitmaken of het toch haalbaar is om een LCD-contactlens te maken die beeld projecteert wat de drager zelf wél kan waarnemen.

Daarnaast werken de onderzoekers aan het verbeteren van de beeldkwaliteit. Die komt nu nog neer op dat van een eenvoudige elektronische zakrekenmachine. Ook willen de lensmakers een volledig autonoom exemplaar maken. Het huidige prototype is nog verbonden aan een kabel.

Klik voor groot[/i]