De nieuwe heffing gaat op 1 februari in. Door een daling van inkomsten op traditinele dragers als casettebandjes en cd's drong de Belgische tegenhanger van stichting Thuiskopie erop aan de belasting uit te breiden naar vrijwel alle digitale dragers. Dat heeft nu succes, meldt De Morgen.

"Wie van plan is om zich een iPod of externe harde schijf aan te schaffen, stelt dat beter niet uit", waarschuwt de krant. De heffing geldt nu alleen voor digitale dataopslag op dvd's en cd's, net als in Nederland. Maar vanaf 1 februari 2010 geldt de kopieertaks ook voor usb-sticks, externe harde schijven, mp3-spelers, en smartphones. Interne harde schijven in pc's lijken gevrijwaard van de heffingsuitbreiding.

Drie euro voor iPods

Een iPod met 64 gigabyte flashgeheugen wordt door de heffing 3 euro duurder en een harde schijf van 1 terabyte wordt 9 euro duurder. De ministerraad keurde de nieuwe regeling goed die werd voorgesteld door Vincent van Quickenborne, minister van Economie.

In Nederland is een dergelijke uitbreiding van het thuiskopiestelsel keer op keer uitgesteld. In juni dit jaar presenteerde de vierkoppige 'Kamercommissie Gerkens' een baanbrekend en omstreden rapport.

Downloadverbod in plaats van heffing

Daarin wordt gepleit voor een verbod op downloaden uit evident illegale bron en voor de afschaffing van het thuiskopiestelsel. Laatstgenoemde omvat de huidige, bevroren heffing op mediadragers, zoals blanco cd's en dvd's. De Nederlandse overheid overweegt dan ook de illegale downloadcultuur op internet aan te pakken in plaats van informatiedragers extra te belasten.