Een Nederlandse surfer, die het pseudoniem The Peacemaker gebruikt, heeft zaterdag de website van de Belgische krijgsmacht gekraakt. Hij zegt toevallig te hebben achterhaald dat de digitale thuisbasis van het leger onvoldoende was beveiligd.

De gelegenheidsinbreker veranderde in eerste instantie enkele woordjes. Toen de site zondagavond bleek te zijn hersteld drong hij opnieuw binnen en zette het logo van The Peacemaker op de homepage. Vanochtend bleek de gekraakte homepage te zijn verwijderd en was de website op slot gezet. Daarvoor was de server enige tijd niet bereikbaar

Volgens The Peacemaker is uit de broncode op te maken dat de pagina's van de Belgische Krijgsmacht zijn gemaakt met Microsoft FrontPage 3.0. Kennelijk doordat de software verkeerd is geconfigureerd was het voor iedereen met hetzelfde opmaakpakket mogelijk om onbeperkt toegang te krijgen tot de site. (Een dergelijke gebrekkige configuratie leidde in juni tot de 'kraak' van websites bij World Online, die waren gemaakt met FrontPage. Toen liet een woordvoerster van Microsoft Nederland weten dat het programma "een veilig en zeker product is, maar dat veilige web servers, met of zonder FrontPage, een deugdelijke configuratie door een ter zake kundige webadministrator vereisen." )

www.mil.be is een openbare website van de Belgische strijdkrachten, die in drie talen (Nederlands, Frans en Engels) informatie biedt over de drie legeronderdelen. Er kan via de site onder meer e-mail worden verstuurd naar militairen die in Bosnië de vrede bewaren. Vertrouwelijke of geheime informatie is er niet op te vinden.

De persdienst van de Belgische krijgsmacht had vanochtend nog geen commentaar.

The Peacemaker heeft kopieën van zijn hacks bij een Canadese provider gestald, maar de pagina's noch de provider zijn bereikbaar.