De aanklacht werd oorspronkelijk in februari ingediend, maar Serverscheck diende de aanklacht woensdag opnieuw in. Het bedrijf, dat software ontwikkelt waarmee de werking van servers en netwerken in de gaten gehouden wordt, heeft problemen met de 'Suggest'-functie van de nieuwe Google werkbalk. De functie bestaat uit een uitklapmenu dat suggesties voor zoekwoorden levert terwijl de zoekopdracht wordt ingetypt.

Als Serverscheck als zoekterm wordt ingevoerd, stelt Google onder andere 'serverscheck crack' en 'serverscheck keygen' voor als trefwoorden. Deze begrippen leiden naar bestanden waarmee illegale kopieën van de software gedraaid kunnen worden.

Volgens ServersCheck-topman Maarten van Laere had Google toegezegd de websites die illegale software aanbieden uit de index te verwijderen, maar de zoekmachinegigant liet weten aan de alternatieven die Google Suggest voorstelt niets te kunnen veranderen. Dit was voor Van Laere aanleiding om de rechtszaak aan te spannen, iets dat voor een klein bedrijf als Serverscheck volgens de topman een dure uitweg is.

Censuur

Volgens Google's analyse-instrument voor internetverkeer komt 93 procent van de bezoekers van de Serverscheck-website via Google bij de bedrijfspagina's uit. Van Laere zegt dat hij geen moeite heeft met het feit dat via Google illegale kopieën van zijn software te vinden zijn. "Sommige mensen zullen toch nooit voor het product willen betalen", zegt hij.

"Maar," vervolgt Van Laere "mensen die van Google de tip krijgen om een crack te zoeken als ze in goed vertrouwen op zoek zijn naar jouw bedrijf, dat is een heel ander verhaal."

Een advocaat van Google verklaarde tegenover de Belgische krant De Standaard dat zij niet in staat zijn de resultaten van Google Suggest te filteren, refererend aan censurings-overwegingen. Volgens Van Laere gaat die verdediging mank, onder andere omdat de Suggest-functie geen alternatieven biedt voor seksueel getinte begrippen. Woorden als 'pornography', 'naked' en 'sex', leveren geen verwante begrippen op.

In de oorspronkelijke rechtszaak klaagde Serverscheck over het toestaan door Google van een advertentie van een concurrent, die ten onrechte suggereerde dat de Serverscheck-software gedownload kon worden, zo zegt Van Laere. Google stemde ermee in om de advertenties van de Adwords-dienst op te schorten gedurende de behandeling van de zaak.