Nadat de chip, die de schadelijke straling van mobiele telefoons zou tegenhouden, officieel op de markt kwam, vroegen veel mensen zich af of het product daadwerkelijk straling kan verminderen. Velen zetten dan ook vraagtekens bij de werking van de chip.

De heisa rondom de introductie was voor Omega Pharma genoeg om de chip voorlopig uit de schappen te nemen en nog een keer grondig te laten testen. Uit de eerste tests nadat het product op de markt kwam bleek dat de chip straling vermindert maar in zo'n minimale hoeveelheid dat het schadelijke straling niet wordt tegengehouden. De apotheken en groothandels die de chip inmiddels hadden besteld, worden volgens de Belgische krant De Tijd vergoed.

Placebo

De E-Waves-telefoonchip was bedoeld om de elektromagnetische straling van mobiele telefoons te verminderen. Door de chip achterop de telefoon te plaatsen, zou er een tgenegolf worden gecreërd die schadelijke golven blokkeert. Door de chip hadden proefpersonen tijdens experimenten minder hoofdpijn en minder concentratieproblemen.

Het Belgische bedrijf baseerde de werking op een uitgebreid klinisch onderzoek naar telefoonchip. Maar uit de eerste resultaten na de lancering bleek dus dat het gewenste effect niet gehaald werd en niet in de buurt kwam bij de eerste onderzoeksresultaten. Op de site waar de chip eerst te verkrijgen was kunnen gedupeerden nu hun geld terugkrijgen. Eigenaar Marc Coucke verontschuldigt zich op de bedrijfssite voor de ontstane opschudding. De chip wordt opnieuw getest waarna de resultaten worden gepubliceerd. Of de E-Waves-telefoonchip daarna nog op de markt komt is onduidelijk.