De Belgian Anti-piracy Federation (BAF), het equivalent van de Nederlandse stichting BREIN, komt met een nieuwe rechtszaak tegen Belgische isp's om de blokkade van torrrentsite The Pirate Bay uit te breiden. “We werken aan nieuwe vorderingen en zijn ook in contact met de Procureur des Konings", bevestigt de woordvoerder van BAF aan Webwereld.

Alleen DNS-blokkade

Het is de organisatie een doorn in het oog dat de door de rechter gesanctioneerde Pirate Bay-blokkade door Belgacom en Telenet zo eenvoudig te omzeilen is. Het probleem is dat het Hof van Beroep in Antwerpen alleen een DNS-blokkade van een beperkt aantal domeinnamen goedkeurde.

Dat betekent dat abonnees van Belgacom en Telenet via een alternatieve DNS-provider (zoals OpenDNS of Google Public DNS) alsnog bij The Pirate Bay kunnen komen, een zeer eenvoudige handeling. Bovendien zag kort na het vonnis het domein depiraatbaai.be het licht, dat op hetzelfde ip-adres draait als The Pirate Bay.

De Belgische rechter oordeelde, anders dan in Nederland, dat een ip-blokkade en een uitbreidbare blokkadelijst buitenproportioneel zijn. Een ip-blokkade heeft "ongewenste effecten voor derden", zo constateerde het Antwerpse Hof, zoals het blokkeren van legitieme informatie. Dat risico is met "ip-blocking dus groter dan met DNS-blocking", vond de rechter.

Veel ruimer verbod in Nederland

In Den Haag was de rechtbank minder terughoudend: het oordeelde dat behalve een DNS-blokkade ook een ip-blokkade was gerechtvaardigd én dat BREIN de lijst met te blokkeren domeinen en ip-adressen zelf mag uitbreiden. Providers Ziggo en XS4ALL moeten deze door BREIN beheerde lijst aanhouden.

Dit geeft BREIN maximale ruimte maar leidt tot rechtsonzekerheid voor providers over wat wel en niet te blokkeren. Zo bleek dinsdag dat de lijst, nog vóór de blokkade is ingesteld, alweer aangepast moet worden.

BREIN-directeur Tim Kuik verzekerde hierbij dat van overblokkade geen sprake zal zijn. "Elk domeinnaam of ip-adres die niet of niet meer toegang geeft tot The Pirate Bay hoeft niet geblokkeerd te worden", benadrukt Kuik tegenover Webwereld.