De Belgische anti-piraterijorganisatie BAF pakt niet alleen beheerders van downloadsites en grootschalige uploaders aan, maar ook downloaders. Voor de 39-jarige Christophe R. dreigt een boete van 40.000 euro. Hij downloadde films, games en muziek van de site belgium-scene.be, die vorig jaar door BAF en de politie werd gesloten en opgerold.

Beheerders schikken, downloaders aangepakt

De beheerders hebben inmiddels een schikking getroffen met BAF voor tussen de 10 en 25 duizend euro. Hoe R. eraf komt beslist de rechtbank in juni. Hijzelf claimt zich van geen kwaad bewust te zijn, hij downloadde films voor zijn kinderen, films die vaak ook integraal op YouTube staan.

Het gaat wel om behoorlijke aantallen. R. downloadde 253 illegale films, 64 computergames en 22.000 muziekbestanden, waarvoor BAF een boete van 37.714 euro eist, meldt Nieuwsblad.be. BAF rekent 1 euro per muziekbestand, 15 euro per illegaal gedownloade film en 60 euro als die film die ook nog eens op een cd of dvd gebrand is.

"Hij zegt dat hij onwetend was, maar dat is geen vrijgeleide. Door de piraterij dalen de inkomsten en dat is nefast voor de sector", aldus de advocaat van BAF. Het is niet bekend of Christophe R. ook downloadlinks naar bestanden op zijn computer op belgium-scene.be plaatste, dat was wel gebruikelijk bij het besloten forum.

Downloaden nu ook verboden in NL

In Nederland is sinds kort downloaden uit illegale bron ook verboden, na een uitspraak van het Europese Hof. Stichting BREIN benadrukt dat het geen downloaders aanpakt of zal aanpakken, maar zich richt op het illegale aanbod, de grote uploaders en de sites die de content verspreiden.