De Belgische tegenhanger van BUMA/Stemra, SABAM, daagt Belgacom, Telenet en Voo voor de rechter om auteursrechten te eisen voor hun activiteit als internet access provider, zo meldt de organisatie.

Profiteren van streamingdiensten

Sinds 2011 eist het een heffing van de Belgische isp’s, maar die weigeren. Nu volgt de stap naar de rechter, de rechtbank van Eerste Aanleg van Brussel. Volgens SABAM profiteren de providers van de opkomst van allerlei digitale diensten zoals iTunes, YouTube en Spotify, zonder daarvoor de rechthebbenden te compenseren.

“De internet access providers hebben nooit auteursrechten betaald voor deze activiteit. Ze verschuilen zich achter hun statuut van tussenpersoon, zonder verantwoordelijkheid voor de informatie die via hun netwerk wordt doorgegeven”, schrijft SABAM. “De winst die ze uit de verkoop van hun abonnementen halen, is echter voor een deel afkomstig van het intensieve gebruik van het beschermd repertoire.”

De rechtenorganisatie eist 3,4 procent van de omzet van de isp’s, wat neerkomt op ongeveer één euro per abonnee per maand.

Geen legalisering filesharen

SABAM gaat over tot een rechtsgang na “uitgebreide juridische analyses van Belgische en buitenlandse specialisten”. De organisatie vergelijkt isp's met radiozenders en kabelmaatschappijen, die ook netjes licentiegeld afdragen. Maar de providers wijzen erop dat hun rol fundamenteel anders is: zij bepalen niet, zoals een kabelmaatschappij welke zender en content de abonnee te zien krijgt. Isp's bieden slechts toegang tot het hele internet, ze zijn slechts doorgeefluik. De federale Belgische overheid is het eens met providers, meldt Datanews.

De heffing aan Belgische isp's is absoluut geen vrijbrief voor abonnees om te gaan filesharen. Het is dan ook geenszins een “legalisering van al wat op internet gebeurt", meldde SABAM eerder.