Het Belgische beursgenoteerde bedrijf Omega Pharma startte deze week met de verkoop van de E-Waves-telefoonchip, dat de electromagnetische straling van de telefoon moet verminderen. De chip dient op de achterkant van de telefoon te worden geplakt. In België is de chip 'nu verkrijgbaar bij de apotheek', meldt de site van het bedrijf.

Tegengolf

De chip werkt met interferentietechnologie die een tegengolf aanmaakt die volgens Omega Pharma de schadelijke componenten vermindert van de elektromagnetische golven die door mobiele telefonie worden veroorzaakt.

De chip past zich aan aan alle stralingsfrequenties of intensiteiten. Ook zou de chipsticker de werking van het toestel niet negatief beïnvloeden. De chip zou mede het opwarmingseffect in het brein, veroorzaakt door elektromagnetische stralen, verminderen.

'Minder hoofdpijn'

Het bedrijf stelt dat proefpersonen minder last hadden van hoofdpijn en concentratieverlies. Omega Pharma-baas Marc Coucke vergelijkt mobiele telefoniestraling met sigarettenrook. "Het is net als met roken. Uiteindelijk bereiken we een punt waarop men de gezondheidsrisico's erkent", zegt Coucke tegen persbureau Reuters.

De schadelijke effecten van mobiele telefonie zijn overigens omstreden. Wetenschappers zijn het al jaren met elkaar oneens over welke risico's ermee gepaard gaan. De Nederlandse Gezondheidsraad concludeerde eerder dat er tot op heden geen oorzakelijk verband is tussen gezondheidsproblemen en blootstelling aan de elektromagnetische velden afkomstig van mobiele telefoons of zendmasten.

Wimax-stralen

Afgelopen week protesteerden buurtbewoners in Amsterdam tegen een reeds geplaatste Wimax-zendmast van de provider Aerea, omdat volgens hen Wimax-signalen nog schadelijker voor de gezondheid zouden zijn dan die van UMTS.