De colportagefirma Deutscher Adressdienst (DAD) heeft in België weer toegeslagen met een nieuwe ronde leur-spam. Dat meldt de Belgische afdeling van het Isoc.

Het bedrijfje stuurde duizenden personen en bedrijven een misleidende brief waarin dringend wordt verzocht tot het registreren van hun domeinnaam in het 'Belgisch Internet Register'. Wie de brief terugstuurde, werd inderdaad opgenomen op de nogal obscure website, maar ontving daarvoor prompt een factuur van 958 euro.

Najaarsoffensief

Rudi Vansnick, president van Isoc België: "We zitten weer midden in een nieuw offensief van DAD. Het is al jaren aan de gang. Afgelopen voorjaar en nu weer." Gedupeerden kunnen zich bij de Isoc internetombudsman melden.

Isoc heeft deze en eerdere zaken aangemeld bij de Belgische organisatie voor domeinregistratie DNS-BE. Die heeft nu een klacht ingediend bij het openbaar ministerie in Hamburg met de vraag de praktijken van DAD te willen onderzoeken. DNS-BE hoopt dat de Duitse autoriteiten op die manier paal en perk kunnen stellen aan de praktijken van DAD.

Eerder deze maand waarschuwde de Nederlandse SIDN ook voor soortgelijke praktijken van het Spaanse bedrijf [email protected] Dit bedrijf benadert houders van .nl domeinnamen met het dringende verzoek hun domeinnaam in het 'WorldWideWeb Register' op te nemen en om dat register up-to-date te houden.

De kosten voor deze service staan in de kleine lettertjes verstopt en bedragen 877 euro per editie. Aangezien het contract wordt aangegaan voor drie edities, kunnen de totale kosten oplopen tot 2.631 euro.

Oude bekende

Deutsche Adressendienst is een oude bekende. Het Zwitserse Dagblad Tages-Anzeiger deed in 1995 onderzoek naar het schimmige bv'tje in een serie artikelen. Drieëneenhalf jaar geleden berichtte Emerce al over het malafide registerbedrijf, dat echter in Nederland nooit bijzonder actief is geweest.

In de Nederlandse sectie van de 'Professional Directory', een ander quasi-bedrijfsregister van DAD, staan momenteel een honderdtal Nederlandse bedrijven vermeld.

Ook RTV Maastricht staat in de bedrijvenindex. Een woordvoerder van de lokale omroep bevestigt desgevraagd dat ze drie jaar lang zijn geplaagd met aanmaningen en juridisch dreigementen door DAD, en toen vorig jaar maar in arrenmoede 900 euro hebben overgemaakt. Sindsdien is het wel stil.

Europees netwerk

Bij het Nederlandse Steunpunt Acquisitiefraude (SAF) zijn de afgelopen jaren in totaal 22 klachten over de Duitse postbusfirma binnengekomen, bevestigt SAF-directeur Fleur van Eck. "Ze zijn in ons land inderdaad niet zo actief, maar dergelijke bedrijfjes zijn vaak wel onderdeel van een internationaal netwerk van criminele bv'tjes."

In de Stentor van vandaag spreekt van Eck onder meer over 'een bolwerk dat vanuit Scandinavië opereert'. Het SAF dringt deze week in een brief aan staatssecretaris Heemskerk aan op internationale aanpak van de 'sluipende criminaliteit' van acquisitiefraude.