Allerlei bedrijven kunnen vanaf oktober 2012 een volledig pakket diensten via het Belgische kabelnetwerk aanbieden, zelfs triple play, dus inclusief televisie, internet en telefonie. De Belgische telecom- en mediaregulatoren willen met die nieuwe regels 'een nieuwe dynamiek' in de markt mogelijk maken.

In principe blij met het besluit

Belgacom, vergelijkbaar met KPN, mag alleen analoge televisie via de kabelnetwerken verkopen, omdat het al over een eigen digitaal platform beschikt. Belgacom gaat het besluit overigens aanvechten. De kabelaars hebben volgens Belgacom wel volledige toegang tot het Belgacom-netwerk en dat is oneerlijk.

In principe is Belgacom blij met het besluit. Net als KPN in Nederland, had men aangedrongen op openstelling van de kabel. "Enkel een symmetrische regelgeving van alle infrastructuren kan een eerlijke concurrentie tussen alle operatoren garanderen", stelt het bedrijf.

Kabelaars tegen

Op hun beurt willen kabelaars hun netwerk niet aan derden ter beschikking stellen. Telenet, het Belgische equivalent van Ziggo, is een notoir tegenstander van het besluit, ook al bestaat daarmee de mogelijkheid om bijvoorbeeld via het kabelnetwerk van Voo in Wallonië diensten aan te bieden. “Sterke concurrentie en lage prijzen vereisen geen regelgeving. Telenet is er altijd van overtuigd geweest dat de huidige marktsituatie geen schade toebrengt aan de consument", laat het bedrijf in een reactie weten.

Telenet hoopt op de Europese Commissie, die eerder liet weten openstelling buiten proportie te vinden. Woordvoerder Stefan Coenjaerts wil het besluit aanvechten bij het hof van beroep. Ook Voo is verbaasd over het besluit 'ondanks het recente advies van de Europese Commissie' en gaat eveneens stappen ondernemen.

De bedrijven krijgen zes maanden de tijd om tarieven vast te stellen voor derden die diensten willen aanbieden. De Belgische regulator voor de postdiensten en de telecommunicatie moet die tarieven vervolgens goedkeuren.

In Nederland niet noodzakelijk

KPN heeft jaren geleden, toen nog onder Ad Scheepbouwer, geprobeerd de Nederlandse kabel open te breken, maar het ving toen bot bij de OPTA. De toezichthouder bepaalde uiteindelijk wel dat de kabel aanbieders van analoge tv moest toelaten. De rechter floot de OPTA terug, en vorige maand liet de OPTA weten regulering van de kabel niet langer noodzakelijk te vinden.

De Tweede Kamer heeft echter alsnog een wet aangenomen waarmee kabelbedrijven verplicht worden om hun analoge programmapakket beschikbaar te stellen voor doorverkoop door andere aanbieders. Ook moet het voor de toezichthouder eenvoudiger worden om kabelbedrijven met een 'aanmerkelijke marktmacht' te dwingen de digitale kabel open te stellen.

NL Kabel, de branchevereniging van de Nederlandse kabel, voelt zich niet geroepen commentaar te geven op de Belgische situatie, zo laat men aan Webwereld weten. In principe zijn er wel wat verschillen tussen Nederland en België. Zo is glasvezel hier nog maar mondjesmaat beschikbaar en zijn aanbieders grotendeels aangewezen op DSL en kabel.