Copiepresse vertegenwoordigt een aantal Frans- en Duitstalige uitgevers in België. De organisatie heeft de dagvaarding onlangs via de officiële kanalen naar Mountain View verstuurd, meldt onder meer persbureau Belga.

Copiepresse houdt al jaren vol dat Google onrechtmatig bezig is met het indexeren en gedeeltelijk weergeven van artikelen van haar leden op News.google.be. De schade die hierdoor is geleden bedraagt volgens Copiepresse tussen de 32 en 49 miljoen euro. Hoe de organisatie tot dit bedrag komt is vooralsnog onbekend.

Boetes en dwangsommen

Google heeft al verschillende malen voor de Belgische rechter in het stof moeten bijten in deze zaak, met boetes en dreigende dwangsommen als het Google News niet 'opschoonde'. Een hoger beroep hierover is nog hangende.

Nu doet Copiepresse er nog een schepje bovenop met een schadeclaim van in totaal 49 miljoen euro. Google heeft twee maanden om op de dagvaarding te reageren. Veel Vlaamse uitgevers zijn overigens in constructiever overleg met de zoekreus getreden en die indexeert momenteel met hun toestemming een aantal Nederlandstalige kranten.

Waalse hoofdpijn

De Copiepresse-zaak is uniek. Nergens anders ter wereld hebben kranten zo fel de 'behandeling' van hun content door zoekmachines bestreden en werden ze daarbij door de rechter gesteund. En het juridische hoofdpijndossier voor Google krijgt nu dus nog een nieuw hoofdstuk erbij.