Andere formaten, zoals de bestandsformaten van Microsoft Office, mogen na september 2008 niet meer worden gebruikt voor het uitwisselen van federale documenten. De beslissing wordt waarschijnlijk vandaag door de ministerraad goedgekeurd.

Directeur-generaal architectuur en standaarden Peter Strickx van Fedict, de it-dienst van de overheid, is verantwoordelijk voor de keuze. "De motivering is dat we meer en meer zien dat e-mail en elektronische documenten gebruikt worden in de communicatie tussen burger en overheid en tussen ondernemingen en overheid", aldus Strickx tegenover ZDnet. "Om te beletten dat we afhankelijk worden van bepaalde fabrikanten, evolueren we naar open standaarden."

Ondanks de keuze voor het ODF-formaat dat begin mei door de ISO als standaard erkend werd, is het mogelijk dat ook het gebruik van het door Microsoft bedachte Open XML-formaat door de Belgische overheid voor haar medewerkers wordt toegestaan. De standaardenorganisatie ECMA buigt zich momenteel over het formaat van Microsoft. Strickx zegt dat het Open XML-formaat mogelijk zal worden geaccepteerd als het in een product beschikbaar is en door de International Standards Organization is erkend.

De Open Document Foundation die het ODF-formaat heeft ontwikkeld, werkt op dit moment aan een plug-in voor Microsoft Office. Microsoft wordt door initiatieven als de Belgische overstap onder druk gezet om zelf ODF te ondersteunen in zijn Office-applicaties. De softwaregigant probeert echter het eigen Open XML-formaat tot dé open standaard te maken. Volgens Zdnet bestaan ook in Frankrijk en Denemarken plannen om met ODF te gaan werken.