Pol Office, zoals het nieuwe systeem heet, wordt door vrijwel de hele federale politie weer in de ban gedaan, bericht Nieuwsblad.be. In totaal is er sinds 2006 zo'n 22,75 miljoen euro uitgetrokken voor het project. Een gedeelte van dat budget is besteed aan nieuwe hardware. Die is niet verloren gegaan, maar de kosten voor de ontwikkeling, geraamd op 9,4 miljoen zijn wel door door het putje.

Mega-integratie faalt

Het nieuwe systeem was bedoeld om de aparte computersystemen van de regionale en de federale politie op elkaar aan te laten sluiten. Het project faalde, waardoor de federale politie weer teruggaat naar ISLP, het Integrated System for the Local Police.

Dat systeem is dat volgens Nieuwsblad al 20 jaar in gebruik door de regionale politie. De Belgische krant De Standaard weet te melden dat hierin ook Word 6.0 dienst doet, waarvan de licentie stamt uit 1993.

Net als Nederlandse politie

Niet alleen in België zijn er grote problemen met de ict-systemen van de politie. De Nederlandse politie had de afgelopen jaren ook veel te stellen met de invoer van nieuwe systemen. Zo voerde de vtsPN, de ict-dienst van de politie, een zeer slecht systeem in. Het BVH-invoersysteem was van tevoren al verouderd, slecht en daardoor was de uitrol riskant.

Desondanks werd BVH toch landelijk uitgerold. De minister besloot uiteindelijk 326 miljoen euro te pompen in de gebrekkige politie-ict. In 2014 moet er een volledig nieuw systeem zijn.