De beslissing zal na de Kerstvakantie zijn, vertelde de rechter de advocaten van beide partijen na een drie uur durende hoorzitting, zo meldt de Belgische nieuwssite 7Sur7.be. Inzet van de zaak is of Google News het nieuws van Waalse nieuwssites mag indexeren.

In september 2006 bepaalde de rechtbank dat Google op straffe van een dwangsom van 1 miljoen euro per dag moest stoppen met het doorgeven van het nieuws uit de Belgische kranten.

De advocaten van Google riepen de rechtbank vrijdag op om dit besluit ongedaan te maken. Zij betoogden dat de nieuwsdienst van de zoekmachine geen inbreuk maakt op het auteursrecht.

De raadsmannen van Copiepresse, de organisatie van Franstalige kranten in België, brachten daar tegenin dat Google niet het recht heeft om zonder toestemming een kopie te maken van de content van de kranten.

Denemarken en Noorwegen

Google heeft met zijn nieuwsverzamelsite niet alleen de toorn van Belgische krantenuitgevers over zich afgeroepen. Ook in Denemarken en Noorwegen bestaan er bezwaren.

In Denemarken moest Google de lancering van een lokale versie van Google News uitstellen omdat Deense kranten een 'opt in'-systeem prefereren boven het automatisch indexeren van al hun content.

Een Noorse mediaorganisatie heeft bezwaar aangetekend tegen het gebruik van thumbnails van nieuwsfoto's door Google. Volgens de organisatie is het overnemen van de foto's in strijd met de Noorse auteursrechtwetgeving.