Het komt niet vaak voor dat de regering een ceo van een telecomreus ontslaat, maar in België is het zover. Belgacom-topman Didier Bellens zal vanmiddag officieel de bons krijgen “om dwingende reden”, dus zonder gouden parachute of handdruk, melden verschillende Belgische media. De overheid is nog steeds meerderheidsaandeelhouder in Belgacom met 53,5 procent van de aandelen.

'Premier is verwend kind'

Bellens heeft zich de laatste tijd steeds verder in het nauw gewerkt. Er was sprake van mogelijke belangenverstrengeling bij de verkoop van een gebouw van Belgacom aan een bedrijf waarbij hij bestuurder is. Maar bovenal nam hij parlementariërs en zelfs de premier de maat.

Zo vergeleek hij recentelijk in een interview premier Di Rupo met een "een klein kind dat om zijn sinterklaasgeschenk komt" omdat die alleen aan het eind van het jaar belde om te informeren hoe het zat met het dividend.

Efficiënt geliquideerd

Di Rupo hield zich publiekelijk op de vlakte over deze opmerking, maar het is duidelijk dat dit de druppel was en nu wordt Bellens “efficiënt geliquideerd”, constateert Hugo Camps. “Het ontslag van Bellens (zonder vertrekpremie) is in typisch Rupoiaanse stijl afgehandeld. Temporiseren tot de limiet, geen tamtam op de bühne, niks revanchezweem. Het mes koel en klinisch laten luchtfietsen tot voortschrijdend inzicht is voltooid en geaccepteerd”, aldus Camps.