De site Voordeelmailer.nl is inmiddels uit de lucht, maar tot begin deze week konden bezoekers – door het ontbreken van een indexpagina - naar hartelust in de mappen op de server rondbladeren.

De kans dat dit daadwerkelijk is gebeurd, is reëel aangezien Voordeelmailer.nl eerder deze week nog een grootschalige spammail heeft verstuurd waarin werd gelinkt naar bestanden op de server.

Met slechts enkele klikken konden bezoekers hierdoor persoonlijke gegevens als namen, mailadressen en wachtwoorden van enkele tienduizenden mensen inzien.

Ook waren via de server conceptvoorstellen en andere zakelijke documenten te bekijken. In de map 'kopie pc Fred' konden bezoekers tevens bij de ftp-gegevens en inloggegevens voor het beheerdeel van de server komen.

Dat de mailacties de eigenaar van Voordeelmailer.nl geen windeieren leggen, blijkt uit screenshots – die eveneens op de server waren te vinden - waarop de maandelijkse inkomsten van de eigenaar bij affiliate-netwerk M4n.nl staan vermeld.

Niet blij

M4n.nl is op zijn zachtst gezegd niet blij met de situatie en zegt een onderzoek in te stellen. Ook mailhuis Adpepper is niet blij met de actie van Voordeelmailer.nl. Dit omdat onderaan de laatste mailing werd gesteld dat de mailadressen afkomstig waren van het aan Adpepper gelieerde Pepperplaza.

"Wij distantiëren ons hiervan", zegt Rob Nijssen, directeur van Adpepper. "Voordeelmailer.nl mag onze naam niet gebruiken. We zullen hierover contact met hen opnemen."

Beu

Fred Deknudt van Voordeelmailer.nl zegt behoorlijk met de situatie in zijn maag te zitten. "Ik ben geen spammer. Ik heb nog nooit problemen met mailings gehad, tot nu toe. Alle databases werden gecontroleerd. Alleen voor de laatste mailing is een dubieuze database afgeleverd. De bewuste adressen heb ik gekocht van een Nederlander die zei dat hij deze adressen ook aan Pepperplaza had aangeleverd. Ik heb gewoon te goeder trouw gehandeld."

"Ik was al van plan te stoppen, maar ben het nu helemaal beu", vervolgt de 19-jarige Belg. "Ik kan niet langer zeker zijn van de echtheid van het gekochte bestand. Ik lig er 's nachts wakker van. Omdat ik mezelf niet in de vingers wil snijden, heb ik eind vorige maand al aangegeven bij M4n.nl dat ik in september zou stoppen."