De opkomst van razendsnel internet via de kabel of via glasvezel wekt de indruk dat de dagen van internet via de telefoonlijn geteld zijn. Alcatel-Lucent toont echter aan dat koper nog wel degelijk levensvatbaar is, en dat er veel grotere snelheden zijn te behalen dan op dit moment het geval is.

Labtest

Het bedrijf laat weten dat z’n onderzoekstak, Bell Labs, technologie heeft ontwikkeld die overdrachtssnelheid via DSL aanzienlijk kan vergroten. Tijdens een laboratoriumtest van de technologie, welke is gedoopt tot ‘DSL Phantom Mode’ haalde Bell Labs downstream snelheden van maar liefst 300 Megabit per seconde (Mbps) over de standaard telefoonlijn met twee koperdraadjes.

De snelheid van 300 Mbps werd gehaald over een afstand van 400 meter. Daarna zakt het signaal namelijk snel af, en is bij 1 kilometer al gereduceerd tot 100 Mbps, om snel verder te dalen naarmate de afstand toeneemt. De test biedt desalniettemin hoop dat koper nog een tijd mee kan doen in de snelheidsrace naar superbreedband.

Koper upgraden

De extra snelheid wordt behaald door het realiseren van een extra virtueel kanaal, het ‘phantom’ kanaal, welke als aanvulling geldt op de twee fysieke draden in een DSL lijn. De overige snelheidswinst wordt geboekt door ruis op de lijn te verminderen. Volgens Gee Rittenhouse, head of Research bij Bell Labs is de nieuwe technologie niet alleen van grote betekenis voor de snelheid van DSL, maar maakt het ook duidelijk dat ‘oude’ technologie vaak te snel afgeschreven wordt.

Volgens Rittenhouse kan DSL Phantom Mode dan ook 'de snelheid van morgen bieden op de infratsructuur van vandaag'.