"We hebben geen bulkgegevens over het belgedrag van onze klanten overgedragen aan de NSA", aldus BellSouth in een verklaring. Volgens het telecombedrijf heeft de NSA nooit contact opgenomen over het overdragen van grote hoeveelheden gegevens over binnenlandse telefoontjes. Dat meldt The Wall Street Journal.

De krant USA Today onthulde vorige week dat de drie grootste telecombedrijven (BellSouth, AT&T en Verizon) meewerken aan een NSA-programma voor het verzamelen van informatie over het belgedrag van tientallen miljoenen Amerikanen. De veiligheidsdienst weet precies wanneer, hoe lang en naar wie de klanten van de drie grootste Amerikaanse telecombedrijven bellen.

BellSouth bestrijdt nu dat het heeft meegewerkt aan het NSA-programma. Volgens een woordvoerder van het telecombedrijf heeft BellSouth de afgelopen week uitgebreid onderzoek gedaan. Uit dat onderzoek is gebleken dat er geen bewijs is voor afspraken met de NSA.

De topman van BellSouth is naar eigen zeggen nooit benaderd door de NSA. De voormalige topman van Qwest, Joseph Nacchio, liet vorige week weten dat de NSA wel contact heeft opgenomen met hem. Qwest weigerde echter om mee te werken aan het NSA-programma.

Ook de vooraanstaande Republikeinse senator Trent Lott uit Mississippi bevestigde vorige week tegenover het persbureau Bloomberg het bestaan van het NSA-programma. Hij was daar naar eigen zeggen over geïnformeerd.

BellSouth, AT&T en Verizon lieten vorige week direct na de publicatie van het NSA-verhaal in USA Today al weten dat zij binnen de wet opereren. Verizon sprak van 'feitelijke fouten' van de media. Verizon verstrekt overheidsinstanties naar eigen zeggen geen onbeperkte toegang tot klanteninformatie als die informatie kan worden gebruikt bij data mining (het doorzoeken van grote hoeveelheden gegevens op verdachte patronen).