Begin februari ging Libertel al op in Vodafone. Over een paar maanden verdwijnt de naam Telfort. Het Nederlandse telecombedrijf is al eerder opgegaan in een grote internationale organisatie met de naam O2. Voor de klant gaat begin mei de naam veranderen. Ook Dutchtone staat aan de vooravond van een naamsverandering. Het bedrijf gaat te zijner tijd Orange heten.

Twee telecommaatschappijen lijken buiten schot te vallen: KPN Mobile en Ben. Zij zeggen geen plannen te hebben hun naam te veranderen. Maar over Ben, de jongste aanbieder van mobiele telefoon, doen echter wel hardnekkige geruchten de ronde.

T-Mobile

Een belangrijke ingewijde van een concurrerende telecommaatschappij die anoniem wenst te blijven, weet met klem te melden dat ook Ben zijn zorgvuldig opgebouwde merknaam moet veranderen.

Een van de belangrijkste aandeelhouders van Ben is het Duitse telecombedrijf T-Mobile International. De Duitsers hebben de helft van de aandelen min één in handen.

Belgacom, een andere belangrijke aandeelhouder in Ben staat op het punt zijn belang van de hand te doen. De kans is aanwezig dat T-Mobile zijn aandelenpakket in Ben vergroot en aldus de meerderheid in handen krijgt. Om alle telecombedrijven die het bedrijf in bezit heeft op één lijn te krijgen, zou een naamsverandering onvermijdelijk zijn.

Navraag bij T-Mobile leert dat het bedrijf nog geen plannen heeft met Ben. "We zijn inderdaad bezig om de merknamen van onze belangrijkste dochterbedrijven te veranderen naar de naam T-Mobile", zegt Klaus Czerwinksi van T-Mobile International. "Maar Ben vormt voor ons nu een minderheidsbelang. Dit telecombedrijf staat niet op de lijst voor een naamsverandering."

O2

Dat betekent dat Ben voorlopig opgelucht adem kan halen. De merknaam blijft voorlopig voor de Nederlandse markt behouden.

Bij Telfort is men overigens niet bang voor de gevolgen die het verdwijnen van de zorgvuldig opgebouwde naam Telfort met zich mee kan brengen. "De nauwere samenwerking op internationaal gebied vergroot de mogelijkheden. Wij profiteren van de kennis van collega's in het buitenland en zij van ons. Op die manier kunnen we de klant meer bieden", zegt een woordvoerder van Telfort. Ze verwacht dat er geen verwarring zal ontstaan bij de introductie van de nieuwe naam O2.

Vodafone is eerder dit jaar nagenoeg ongeschonden door de naamsverandering heen gekomen. Een opvallend praktisch probleem waar Vodafone wel tegenaan liep was de naam in het schermpje van de mobiele telefoon. Die blijft gewoon op Libertel staan. Daar kan Vodafone niets aan doen.

De Vodafonebeller die in bezit is van een Nokia-telefoon heeft de mogelijkheid het logo zelf te wijzigen. Als hij een bericht met de tekst 'LOGO V' naar 125 stuurt, stuurt Vodafone hem automatisch een nieuw logo.