Verwaayen kwam in 2008 naar Alcatel-Lucent om de fusie tussen het Amerikaanse Lucent en het Franse Alcatel tot een goed einde te brengen. De in 2006 ingezette fusie had toen al aan Patricia Russo en Serge Tchuruk de kop gekost en Verwaayen leek de juiste man om de beide bedrijven beter in integreren. Maar na vier jaar aanmodderen blijken ook Verwaayens inspanningen tevergeefs.

Het vertrek van Verwaayen was gisteren al in de wandelgangen opgepikt door de Wall Street Journal en vandaag officieel bekend gemaakt door het Frans-Amerikaanse concern. Hij vertrekt definitief als er een vervanger voor hem is gevonden. In de jaren van Verwaayen is het Alcatel-Lucent niet gelukt een 'normaal' bedrijf te worden met een regelmatige omzet en winst.

Reorganisaties hebben niet geholpen

Ondanks verschillende reorganisaties, die niet alleen banen kostten maar tevens de productportfolio uitdunde, bleef Alcatel-Lucent achterlopen bij de concurrentie, zoals Ericsson en Nokia Siemens Networks, en kreeg het zwaar te verduren van nieuwe spelers op de markt, zoals Huawei. Met name in China, maar ook in Europa, krijgt het concern klap op klap.

In 2011 werd voor het eerst sinds de fusie winst behaald, maar dat bleek dus een eenmalige opleving. Wel denkt het bedrijf het in 2013 beter te doen dan vorig jaar, doordat telecomoperators in China meer netwerkapparatuur zullen bestellen en de markt in de Verenigde Staten sterk blijft. Het megaverlies over vorig jaar komt vooral door de afschrijving op de waarde van bezittingen en goodwill van 1,4 miljard euro. Zonder dat is er nog een operationele winst van 117 miljoen euro behaald.