De bekende benchmarkmaker Futuremark zet Samsung en HTC op de zwarte lijst. Specifieke smartphones van die twee bedrijven worden niet langer meegenomen in tests die zijn uit te voeren met de gratis benchmark-app voor Android. Samsung heeft met enkele modellen van zijn Galaxy Note de regels geschonden die het Finse Futuremark stelt. Hetzelfde geldt voor HTC met zijn One-smartphone en de One mini.

Smartphones gediskwalificeerd

Deze apparaten zijn nu verwijderd uit de scorelijst die Futuremark bijhoudt voor de mobiele uitvoering van zijn 3Dmark-testprogramma. "Simpel gezegd: een apparaat moet onze benchmarks draaien zonder aanpassingen, alsof het [de benchmark-app - red.] gewoon enig welke applicatie is", stelt Futuremark. Optimalisaties voor de hardwaretest zijn verboden, net zoals het detecteren wanneer de test-app wordt gestart.

In het eerste geval presteert een computer, smartphone of tablet beter in de tests van de benchmark dan in daadwerkelijke, vergelijkbare software. In het tweede geval kan het apparaat met opzet 'vol gas' geven, dus alle cores op de hoogste kloksnelheid draaien terwijl dat in de praktijk voor gewone apps niet of zelden zou gebeuren.

De valsspelers van Samsung en HTC zijn gestript van hun prestatiecijfer en worden nu helemaal onderaan Futuremarks ranglijst weergegeven, als 'Delisted':