Ken Farr, een projectontwikkelaar uit Texas, liet zich wel door de oplichters verleiden om naar Amsterdam af te reizen. De trip kostte Farr vijfduizend dollar, zo bericht The Amsterdam Times, een Engelstalige krant voor toeristen en buitenlanders. Farr kreeg een e-mail van WorldWide Courier and Securities BV nadat hij een advertentie in de Amerikaanse krant USA Today had geplaatst. WorldWide claimde de belangen van Daniel Jude Estrada (de zoon van de voormalige president van de Filippijnen, Joseph Estrada) te behartigen. `Estrada junior' zou zijn geld willen gebruiken voor onroerend-goedprojecten in de Verenigde Staten. De site van WorldWide ziet er redelijk professioneel uit. Dat gold echter niet voor de ontvangst die Farr in Amsterdam kreeg. De zakenman werd op Schiphol opgewacht door een Afrikaanse vrouw `die geen hoge positie bij het bedrijf leek in te nemen'. En dat terwijl het bedrijf Farr had beloofd dat de `protocol officer' hem zou afhalen van het vliegveld. Ook het kantoor van WorldWide – dat volgens de site in Amsterdam Zuidoost (Hoogoorddreef 43) is gevestigd – boezemde Farr geen vertrouwen in. "Er hingen wat vreemde Afrikaanse mannen rond. (…) Het zag eruit alsof ze snel konden vertrekken als dat nodig was", aldus Farr tegenover The Amsterdam Times.

`Een oplichter? Ik?'

Het domein van WorldWide, Worldwcs.com, staat geregistreerd op het niet-bestaande adres `Streffkostraat 4' in Amsterdam. Het vermelde telefoonnummer blijkt een faxnummer. Een van de 06-nummers die op de site van WorldWide staan, wordt wel opgenomen. De man die opneemt, zegt aanvankelijk dat WorldWide inderdaad de belangen van Daniel Jude Estrada behartigt. Het artikel in The Amsterdam Times blijkt hij niet te hebben gelezen. "Een oplichter? Wat bedoelt u?" Ook ontkent hij dat hij of WorldWide in Nederland zitten. Daarna verbreekt hij de verbinding.

Amsterdam

Amsterdam lijkt een populaire vestigingsplaats voor West-Afrikaanse oplichters. Een redacteur van WebWereld heeft sinds mei 2003 zo'n honderdtwintig oplichtersmailtjes ontvangen waarin de woorden `Amsterdam' of `Netherlands' voorkomen. In bijna alle gevallen zijn deze berichten vanaf Nederlandse providers verzonden. Eind mei veroordeelde de Amsterdamse rechtbank zes West-Afrikanen tot straffen tot 4,5 jaar wegens oplichting. Zij zouden een groot aantal mensen van over de hele wereld hebben bedot met bedelbrieven, e-mails over grote bedragen die overgemaakt moesten worden en berichten over gewonnen loterijen. De zes lokten buitenlanders naar Nederland met beloften over miljoenen dollars die ze zouden kunnen verdienen. Mensen die op dergelijke 'lucratieve' voorstellen ingingen, kwamen echter van een koude kermis thuis. De oplichters kwamen uiteindelijk nooit met geld over de brug. De slachtoffers bleven berooid achter. Een woordvoerder van de politie verklaart tegenover The Amsterdam Times dat deze oplichterspraktijken behalve in Amsterdam ook veel voorkomen in steden als Londen, Parijs en Berlijn.