Tijdens de bijeenkomst van de Raad van Europa eind vorige week werd een twitterstroom met de hashtag #EUCO op twee grote schermen getoond. Tenminste, dat was de bedoeling. Tot de schermen vroegtijdig op zwart gingen omdat de Italiaanse premier Berlusconi in een tsunami aan tweets te kakken werd gezet.

Kort voor de eigenlijke conferentie ontdekten twitteraars dat tweets met #EUCO live verschenen op twee schermen in de conferentieruimte in Brussel, live en zonder moderatie. Niet lang daarna werd de twitterfontein overspoeld met hilarische of kwetsende tweets, vooral gericht tegen Berlusconi.

Berlusconi’s Twitterwall of shame

Sommigen waren inhoudelijk sterk, zoals tweets van @mpietropoli die een aantal bizarre quotes van Berlusconi zelf aanhaalde. Anderen maakten de omstreden premier uit voor maffioso en pedofiel. Het duurde niet lang of de schermen gingen op zwart, ‘om de Italiaanse delegatie niet te beledigen’, aldus het PR team van de conferentie. De volgende keer wordt de stroom eerst gemodereerd.

Een live Twittermuur, stroom of fontein is een steeds vaker gebruikte mediatool op events en conferenties. Er zijn verschillende gratis of betaalde tools beschikbaar om een twitterstroom in te richten, zoals TweetGrid of het Groningse TwitterFountain. In Brussel gebruikten ze het betaalde TweetWall Pro, dat nu uitgebreid koketteert met de ontstane controverse en media-aandacht.

Zoals eens te meer blijkt uit het Berlusconi bashen, kan het inzetten van een live Twittermuur heel snel tot genante situaties leiden.