De kritiek van Berners-Lee, baas van het World Wide Web Consortium (W3C) en aartsvader van het wereldwijde web, betreft de ondersteuning van scalable vector graphic (svg), zo meldt AP.

Standaardformaat

Plaatjes op internet die zijn gecodeerd als svg, het standaardformaat voor vectorafbeeldingen, kunnen zonder kwaliteitsverlies worden vergroot of aangepast aan het schermformaat. Dit in tegenstelling tot de traditionele bitmap-afbeeldingen. Microsoft ondersteunde indertijd een ander standaardformaat, Vector Markup Language (vml), maar W3C koos in 2001 voor svg.

"De meeste browsers ondersteunen svg. Je mag zelf bedenken welke achterblijft in de ondersteuning", vraagt Berners-Lee retorisch. Dat moet Internet Explorer zijn, aangezien Firefox, Safari en andere browsers ingebouwde ondersteuning voor svg bieden. Voor de Microsoft-browser moet een plug-in van Adobe worden gedownload voordat svg-plaatjes kunnen worden bekeken. Dit geldt zelfs voor de recent uitgebrachte bètaversie van IE8.

Haast

Microsoft reageert in een verklaring op de kritiek van Berners-Lee. De softwaregigant zou al enige tijd svg-ondersteuning overwegen. "We zien dat er vraag is naar vectorafbeeldingen bij webontwikkelaars en beschouwen dit als hoge prioriteit", aldus Microsoft.

Microsoft moet inderdaad haast maken, aangezien Adobe op 1 januari 2009 zal de ondersteuning van de svg-plug-in zal beëindigen. Het is onduidelijk of deze daarna nog kan worden gedownload.