"Als we de aanhaakpunten voor het gebruik van DRM niet in html5 plaatsen, dan zullen mensen gewoon weer teruggaan naar het gebruik van Flash", argumenteert webvader Berners-Lee. Hij zegt dit in een vraag- en antwoordsessie na een toespraak op tech- en mediaconferentie SXSW.

Hoop en angst voor het open web

Zijn toespraak ging over het open web, en de hoop en angst die daarover leeft. De geridderde uitvinder van het web stelt dat het web open moet blijven, schrijft techblog BoingBoing. Toch is hij bereid tot concessies, zoals voor DRM wat hij noodzakelijk acht voor de ontwikkeling van het web.

Zijn grootste angst is namelijk niet dat mobiel internetgebruik wordt gedomineerd door apps, zoals voor Apple's iOS en Google's Android. Berners-Lee vreest vooral dat basisprotocollen van het web worden ondermijnd door ingrijpen van internetproviders (zoals deep packet inspection, filtering en andere schendingen van netneutraliteit) en door overheidssurveillance.

'Noodzaak' versus 'onzin'

De omarming van DRM voor html5 is volgens de oorspronkelijke uitvinder van het web geen struikelpunt, en zelfs noodzakelijk. Daarmee neemt hij het tegenovergestelde standpunt in van html-standaardauteur Ian Hickson. Dat lid van de formele werkgroep voor html5 noemt DRM voor de webtaal onzinnig; het lost volgens hem niets op en is onethisch.

Onder meer Google, Microsoft en Netflix willen een DRM-implementatie opnemen in de standaard voor html5. De nieuwe, dynamische versie van de universele opmaaktaal voor het web moet daarmee een robuust beveiligingssysteem krijgen voor online-content zoals video. Html5 ontbeert dat momenteel, wat volgens de DRM-voorstanders het aanbod aan betaalde content frustreert.

Pluspunt van Flash

Multimediasoftware Flash van Adobe heeft DRM al jaren ingebakken, waardoor het dienst doet voor contentdistributie. Het omstreden middel van DRM zou dan ook één van de laatste pluspunten zijn die de Adobe-technologie heeft boven html5. Voor die webtaal wordt DRM al sinds zeker 2010 genoemd als oplossing om grootschalig gebruik aan te jagen.