Berners-Lee hield een toespraak voor een telecommunicatiecommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Berners-Lee benadrukte dat het 'zeer, zeer belangrijk' is dat iedereen gelijkwaardig toegang heeft tot internet. Volgens hem moet het web een speciale behandeling krijgen om te waarborgen dat het neutraal blijft. Een bedrijf of land moet niet het beheer over internet in handen krijgen, aldus Berners-Lee.

Grote telecombedrijven zoals Verizon en Comcast zijn tegen netneutraliteit. Zij willen dat bedrijven die goed bereikbaar willen zijn, meer betalen. Wie niet betaalt krijgt geen bereikbaarheidsgarantie van de internetaanbieders. Hierdoor wordt het gelijkheidsbeginsel van internet bedreigd, zo stellen tegenstanders zoals de Save The Internet-groep.

De politici waar Berners-Lee voor sprak brachten weinig tegen zijn argumenten in. Een aantal politici is het echter niet eens met Berners-Lee zijn stelling dat drm de groei van het web remt. Volgens Berners-Lee is het beter om mensen voor te lichten dan hen te beperken in hun mogelijkheden.

De Republikeinse politica Mary Bono stelt dat deze gedachtegang hetzelfde is als een snelheidslimiet instellen op een snelweg, maar hier vervolgens niet op controleren. "Wat is de snelheidscontrole?", vroeg Berners-Lee. "Het is niet zo, zoals bij drm het geval is, dat de auto tot stilstand komt wanneer deze te hard rijdt."

Tevens verwees hij naar een eerdere uitspraak van Apple-topman Steve Jobs die stelt dat drm allesbehalve ideaal is. "Met alle respect naar Jobs, maar zijn primaire doel is het verkopen van hardware. Ik vraag me af of hij er hetzelfde over denkt wanneer zijn patenten vrijelijk zonder bescherming over internet zwerven", aldus Bono.