Begin volgend jaar zal deze World Wide Web Foundation aan de slag gaan, zo meldde initiatiefnemer Berners-Lee gisteren op een bijeenkomst in Washington.

Missionaris

De stichting staat voor democratie, de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van websurfers om de door hen gewenste online content te bekijken, aldus Berners-Lee. Daarnaast is het een belangrijk doel om de 80 procent van de wereldbevolking die nu nog geen internet heeft, online toegang te geven. "De World Wide Web Foundation zal proberen om iedereen op de aarde toegang tot internet te verschaffen", zegt Berners-Lee.

Berners-Lee twijfelt nog of internettoegang in de meest afgelegen delen van de wereld voorrang moet krijgen boven primaire levensbehoeften zoals medische voorzieningen. Van een missionaris in Afrika hoorde hij het verhaal van een man die zichzelf Engels had geleerd. Vervolgens kon hij als tolk op internet geld verdienen, waardoor het hele dorp uiteindelijk profiteerde, aldus Berners-Lee.

Onbeschreven blad

Berners-Lee erkent dat zijn project een "enorme klus" zal zijn, maar noemt het belangrijk dat het web ten goede komt aan de gehele mensheid en niet slechts aan de elite. Volgens hem moet de nieuwe generatie internetgebruikers het web als een onbeschreven blad beschouwen. "Als we alles kunnen bereiken wat ik kan bedenken, dan hebben we gefaald", orakelde Berners-Lee.

Concreet ziet Berners-Lee twee doelstellingen voor de toekomst van het web. Het verfijnen en creëren van nieuwe vormen van democratie en het helpen verbeteren van gezondheidszorg. Ten slotte zal de Web Foundation zich ook bezighouden met webstandaarden, interoperabiliteit en de verbetering van webtechnologie.

Journalistiek

Voor de oprichting van de stichting van Berners-Lee heeft de Amerikaanse Knight Foundation 5 miljoen dollar beschikbaar gesteld. De Knight Foundation is gericht op de verbetering van de journalistiek in de VS. Het web is een belangrijk middel ter bescherming van de journalistieke vrijheid en de vrijheid van meningsuiting, zegt Alberto Ibarguen van de Knight Foundation.