Er wordt inmiddels flink geboden op de legendarische koffiepot van de vakgroep informatica van de Universiteit van Cambridge. De verkopers hopen met de opbrengst van de veiling een espressoapparaat te kunnen kopen.

De webcam in de Trojan Room hield er onlangs na acht jaar trouwe dienst mee op. Het computerlaboratorium verhuisde naar een nieuw gebouw, waar de webcam niet meer nodig was. De zwart-wit beelden van een koffiepot in een vertrek van het computerlaboratorium van de Universiteit van Cambridge hadden sinds 1993 2,4 miljoen bezoekers getrokken.

De onderzoekers in het computerlaboratorium installeerden de webcam in 1991 in de koffiekamer, zodat ze vanuit hun werkkamer konden zien of er nog koffie in de pot zat. Omdat er maar één koffiekamer in het gebouw was, moesten de meeste medewerkers flink trappenlopen. Door de cam hoefden ze in ieder geval niet langer vergeefs op pad. Vanuit hun werkkamers konden ze elke twintig seconden het laatste beeld van het koffiezetapparaat opvragen.

De webcam verwierf cultstatus, omdat het beeld van een koffiepot in 1993 het eerste 'live' beeld op internet was. De koffiekamer werd zelfs een toeristische attractie. "Op een goede dag kregen we bezoek van Amerikaanse toeristen die de kamer met de koffiepot wilden bezoeken. Ze namen allemaal foto's van het apparaat", zo vertelde Dan Gordon, een van de wetenschappers aan de Universiteit van Cambridge, enkele maanden geleden toen bekend werd dat de koffiecam zou verdwijnen.

De koffiepot die wordt geveild, is overigens niet de eerste koffiepot. Het originele koffiezetapparaat ging enkele jaren geleden kapot. Ook het huidige koffiezetapparaat doet het niet meer.

"We hebben in de loop der jaren verschillende koffiezetapparaten gehad; de pot die we nu verkopen, heeft het langste dienst gedaan en was tussen oktober 1997 en maart 2001 op het web te zien", schrijven de verkopers in een toelichting op de veiling. "We moeten waarschuwen dat het apparaat kapot is en waarschijnlijk niet meer gerepareerd kan worden." Wel beloven de verkopers een certificaat van echtheid.