De patenten zijn geldig in een breed spectrum van draadloze technologie waaronder Long Term Evolution (LTE), LTE-Advanced en 3G/4G-technologie, meldt Reuters. Wat beide bedrijven ervoor hebben betaald, is onbekend.

Beide bedrijven hebben de deal in een gezamenlijke verklaring openbaar gemaakt. De patenten worden onderling gedeeld, waarbij Nvidia een licentie verkrijgt op de patenten die naar Intellectual Ventures gaan. IPWireless blijft gratis toegang houden tot die patenten.

Nvidia wil groeien in mobiel

Nvidia krijgt patenten die (zijdelings en rechtstreeks) te maken met grafische en mobiele toepassingen. Het bedrijf wil in de mobiele markt snel groeien en denkt daarvoor gebruik te maken van de patenten. Voor Intellectual Ventures liggen de zaken wat anders. Het bedrijf heeft geen producten, alleen patenten. Het heeft nog niet gezegd wat het met de nieuwe patenten gaat doen, maar de historie leert dat het bedrijf het patentenbezit goed te gelde kan maken.

Intellectual Ventures is zeer berucht, niet alleen door rechtszaken (onder meer tegen Motorola), maar ook doordat het vele grote bedrijven heeft gedwongen overeenkomsten af te sluiten op de patenten die het heeft. Intellectual Ventures is mede opgericht door Microsoft-veteraan Nathan Myhrvold, die 13 jaar heeft gewerkt bij de Windows-producent. Zijn bedrijf verzamelt patenten, maar voert zelf geen producten waar die gepatenteerde technologieën in zitten.

Miljardenomzet op patentenportfolio

Intellectual Ventures gaat prat op een miljardenomzet. Die inkomsten zijn volgens The New York Times vooral afkomstig van licenties aan grote bedrijven die de patentportfolio afkopen. Microsoft is één van die bedrijven.

De verkoop van patenten door IPWireless is gebeurd in de kantlijn van de overname van het moederbedrijf van IPWireless, IPW Holdings, door General Electric. Het militaire conglomeraat verkrijgt door die overname de netwerkapparatuur van IPWireless in handen.