De zaak is is aangespannen door Intellectual Ventures, opgericht door ex-Micorosoftman Nathan Myhrvold en dient in Delaware. Volgens de patenttrol heeft het veel licentiedeals met allerlei telefoonfabrikanten, en was het ook een tijd in gesprek met Motorola. “Maar jammer genoeg hebben we geen overeenkomst kunnen bereiken over een licentie", stelt chief litigation counsel Melissa Finocchio in een verklaring. Op dat moment heeft het bedrijf natuurlijk verplichtingen richting de huidige klanten en investeerders om Motorola aan te pakken, zo gaat ze verder.

Verschillende patentdeals

Om welke patenten het gaat is niet bekend. Maar Intellectual Ventures is bekend van verschillende deals met fabrikanten. Zo heeft het eind vorig jaar een overeenkomst gesloten met HTC, waardoor de fabrikant toegang kreeg tot 30.000 patenten om zich te verdedigen tegen aanklachten. Een maand later pakte Intellectual Ventures McAfee en Symantec aan wegens patentbreuk.

Motorola en Google

De rechtszaak is ook interessant omdat Motorola Mobility op het punt staat overgenomen te worden door Google. De twee bedrijven maakten dat half augustus bekend, maar overname moet nog wel goedgekeurd worden door de verschillende marktautoriteiten. Met deze overname gaat Google direct concurreren met Apple en andere fabrikanten van Android-telefoons, zoals HTC, Samsung en LG.

Met de overname van Motorola wil Google ook de beschikking krijgen over de patentportfolio van Motorola, zodat het Android kan gaan verdedigen tegen onder andere Apple en Microsoft. Google zou daarbij genoeg hebben aan 18 patenten uit de uitgebreide portfolio van Motorola. Tegen Intellectual Ventures kan Motorola zich echter niet verdedigen, omdat het bedrijf zelf geen producten maakt.

Patenttrol

Intellectuel Ventures is mede opgericht door Microsoft-veteraan Nathan Myhrvold, die 13 jaar heeft gewerkt bij de Windows-producent. Zijn bedrijf verzamelt patenten, maar voert zelf geen producten waar die gepatenteerde technologieën in zitten. Het beantwoordt daarmee aan de definitie van een patenttrol.

Intellectual Ventures gaat prat op een miljardenomzet. Die inkomsten zijn volgens The New York Times vooral afkomstig van licenties aan grote bedrijven die de patentportfolio afkopen. Microsoft is één van die bedrijven.