Het patentbedrijf Personal Audio van James Logan heeft een licentie-overeenkomst met SanDisk gesloten. De firma stelt dat inmiddels 'tussen een derde en twee derde van alle mp3-spelers' wordt gemaakt door bedrijven waaraan het zijn dubieuze patenten heeft gelicenseerd. Het bedrijf heeft ook overeenkomsten met andere fabrikanten van audio-apparaten, waaronder LG, Samsung, HTC, Motorola, Blackberry en Amazon.

Schikking met Apple

Een van de patenten gaat over manieren om door playlists te bladeren en ze te organiseren. Een ander patent betreft het 'verspreiden van content in afleveringen', dat volgens Personal Audio door podcasters wordt geschonden. Dezelfde patenten zijn ook ingezet om Apple aan te klagen.

Een juryrechtbank in het Amerikaanse Eastern District of Texas oordeelde toen dat Apple 8 miljoen dollar boete aan Personal Audio moest betalen. Apple trof in 2011 een schikking, waarbij een onbekende som geld is overgemaakt aan de patenttrol.

Cassettes per post

Logans bedrijf begon in de jaren 90 met het versturen van cassettes per post. Personal Audio-manager Richard Baker zegt tegenover Ars Technica dat 'Apple nooit zo succesvol zou zijn geweest met zijn iPod als Logan met zijn cassettedienst niet al fouten had gemaakt die anderen daarna niet meer hoefden te maken'. De patenttrol heeft nog een rechtszaak over het 'podcastpatent' lopen tegen CBS, NBC HowStuffWorks en TogiNet. De zaak loopt bij hetzelfde district in Texas als de procedure tegen Apple.

De digitale burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation gaat Personal Audio zelf voor de rechter dagen. Daarmee wil de organisatie voorkomen dat nog meer podcasters worden lastig gevallen. Het geld voor de procedure, zo'n 40 duizend dollar, werd eerder dit jaar via crowdfunding binnengehaald.