Dat maakte de internetinvesteerder afgelopen weekeinde bekend. PPN (Publishing Partners Nederland), de investeringsmaatschappij van Jakob Pieterman, heeft in enkele afzonderlijke transacties Wish aan Newconomy verkocht. In februari 2000 nam Newconomy een minderheidsbelang in de internetprovider. Juli vorig jaar verwierf de internetinvesteerder ook het resterende belang in het bedrijf.

De twee partijen hebben nu onenigheid over de afwikkeling van de transactie. PPN meent nog recht te hebben op het restant van het vorig jaar overeengekomen overnamebedrag, ongeveer 43 miljoen gulden, zo schreef NRC Handelsblad zaterdag. Bij de huidige koers van Newconomy, die rond de 25 eurocent schommelt, is de marktwaarde van het bedrijf zo'n 17,5 miljoen gulden.

De partijen hadden afgesproken de transactie via aandelen te verrichten. PPN zou een pakket aandelen ontvangen met een garantieprijs van 20 euro. Daarna klapte de koers van Newconomy in elkaar en werd de aankoop van Wish de molensteen om de nek van de internetinvesteerder. Uiteindelijk voldeed Newconomy het afgesproken aandelenpakket aan PPN, maar door de gedaalde koers was dat nog maar 1 miljoen euro waard.

Een woordvoerder van de groothandel BS International, het moederbedrijf van PPN, zegt in NRC Handelsblad naar een oplossing te hebben gezocht met Newconomy. Overeengekomen zou zijn dat de aandelen Wish weer teruggingen naar PPN. Dat is echter niet gebeurd, waardoor PPN nu alsnog het resterende overnamebedrag opeist.

In een persbericht stelt Newconomy 'al haar verplichtingen uit hoofde van deze overeenkomst' te zijn nagekomen. De internetinvesteerder ziet naar eigen zeggen 'geen enkele grondslag voor de beslaglegging door PPN'.

PPN heeft aangekondigd bij de Amsterdamse rechtbank een vordering jegens Newconomy in te stellen. Die rechtsgang zegt Newconomy 'met vertrouwen' tegemoet te zien.