De discussie gaat over de vraag of en in hoeverre de gegevens in de whois-database openbaar moeten blijven. Journalisten, politiediensten, advocaten op het gebied van merkenrecht en spammers willen graag weten wie er achter websites zitten. Maar verdedigers van privacy vinden dat domeinnaameigenaren geen persoonlijke informatie zouden hoeven op te geven.

Tijdens een bijeenkomst in Los Angeles zou over de omstreden zaak worden beslist, maar de voorstellen zijn weggestemd. De werkgroep van de Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) wil nu nader onderzoek doen, meldt AP. Privacyvoorvechters laken dit uitstel, aangezien de discussie al zeven jaar aan de gang is.

Derde partij

De aanwezigen op de ICANN-bijeenkomst wezen ook een voorstel af dat het mogelijk moest maken om in plaats van eigen contactgegevens die van een derde partij in de Whois-database te zetten. In de praktijk bieden sommige domeinnaamleveranciers al aan om tegen betaling een gevolmachtigde als domeinnaameigenaar op te geven.

Het ICANN-bestuur zal nu besluiten hoe en wanneer deze zaak verder wordt behandeld. De werkgroep, genaamd Generic Names Supporting Organization Council, zal vóór 15 februari 2008 bekendmaken hoe dat 'nadere onderzoek' eruit zal zien.