Dat is de belangrijkste tip die Adeo Ressi, medeoprichter van TheFunded, een online vraagbaak voor ceo's op zoek naar investeerders, tijdens de opening van The Next Web Conference in de Westergasfabriek in Amsterdam. Daarnaast is het zaak een goede presentatie in elkaar te draaien om eventuele investeerders te overtuigen, adviseert Ressi.

Ondanks de vele hobbels die nieuwbakken internetondernemers moeten nemen zegt de Amerikaan uit Silicon Valley dat het nog nooit zo makkelijk is geweest om een bedrijf te starten. "Het is een van de beste investeringsklimaten in de geschiedenis", aldus de startupgoeroe. Het is volgens hem nog nooit zo goedkoop geweest om een bedrijf te beginnen. De nieuwe technologische en distributiemogelijkheden zorgen in samenwerking met een wereldwijde arbeidsmarkt voor genoeg kansen om de nieuwe Facebook of Google te worden.

Zestig miljard

Volgens Ressi ontvangen zo'n 3.000 internetstartups jaarlijks zestig mijlard dollar aan investeringen. "De investeerders zijn op zoek naar bedrijven die de nieuwe Facebook of Google gaan worden", kopt hij in. Daar is een grote visie voor en een goed plan voor nodig. En een goede presentatie, benadrukt hij.

"Je moet er vanuit gaan dat je eerste presentatie faalt", aldus Ressi. Nieuwe bedrijven die met investeerders rond de tafel gaan zitten moeten zich daardoor niet uit het veld laten slaan. Hij noemt dit een 'weggooipitch'. "Noteer ieder moment waarop de investeerder in slaap valt en verbeter je presentatie." Uiteindelijk houdt een beginnend bedrijf dan een presentatie over die pakkend genoeg is om het grote geld binnen te slepen. "Ben niet verbaasd als je twintig tot vijfentwintig procent van je tijd moet steken in het vinden van een investeerder", stelt Ressi realistisch. "Ja, het zuigt om fondsen te werven."

Pas op voor advocaten

Een solide juridische fundering is uiteraard belangrijk, maar advocaten staan niet te popelen om te helpen bij het opstellen van contractjes. Het echte geld is voor hun te verdienen wanneer een bedrijf wordt verkocht of naar de beurs gaat. "Het enige moment dat hij eerlijk zal zijn, is wanneer je hem inhuurt. Daarna wil hij alleen maar een deal sluiten zodat hij betaald krijgt", legt Ressi uit.

Ondanks de moeilijkheden bij het opstarten van internetbedrijfjes, benadrukt hij dat er in een grote vijver gevist wordt. Volgens Ressi zijn er eindeloze mogelijkheden om geld te verdienen met web 2.0. "Als je een goed idee hebt is nu de tijd om het uit te voeren."