Aanleiding voor de bestuurscrisis is een meningsverschil over de manier waarop het noodlijdende bedrijf moet worden bestuurd. Dit heeft de Nederlandse ict-dienstverlener vrijdagmiddag bekend gemaakt. Peter van Voorst - nu bestuursvoorzitter en al sinds 1969 aan het bedrijf verbonden - moet plaatsmaken voor de 56-jarige Axel Rückert. Rückert is eerder verantwoordelijk geweest voor strategische koerswijzingen bij onder meer Philips en Danone. Ook de financieel directeur van Getronics, Jan Docter, is ontslagen. Docter kwam in 1988 bij Getronics is dienst, maar wordt nu opgevolgd door Klaas Wagenaar. Wagenaar is onder meer betrokken geweest bij de financiële herstructurering van Baan en Gap Gemini.

Verwachtingen

Tegelijkertijd maakte Getronics bekend dat het zijn verwachting voor 2002 heeft verlaagd. Het bedrijf rekent nu op een winst voor belasting (ebita-resultaat) van 106 miljoen euro. Nog geen drie weken terug ging het bedrijf nog uit van een ebita-resultaat van 127 miljoen euro. Het kostenbesparende programma van Getronics is overigens nog niet in deze voorspelling verwerkt. Het bedrijf verwacht door het programma zo'n 43 miljoen euro te besparen. Aanvankelijk rekende het bedrijf op een besparing van 56 miljoen euro.

Herfinanciering

Vorige week leken de donkere wolken boven Getronics langzaam af te drijven. Een meerderheid van de schuldeisers gaf toen aan achter het nieuwe bod van Getronics te staan. 44 Procent van crediteuren accepteert het bod, nog eens 17 procent zegt het bod te steunen. Getronics hoopt zijn financiële problemen achter zich te kunnen laten na een financiële herstructurering. Het bedrijf kampt nu met een miljoenenschuld en probeert schuldeisers over te halen schulden in te ruilen voor nieuwe aandelen. Getronics zag zich genoodzaakt zijn schuldeisers een nieuw bod te doen, nadat het eerste bod resoluut van de hand werd gewezen. Volgens het nieuwe bod worden de schuldeisers 'betaald' met nieuw uit te geven aandelen en een bedrag in contanten. Als begin maart niet minstens tweederde van de obligatiehouders bereid is het nieuwe bod te accepteren, zal Getronics het contante gedeelte verder verlagen. Het bedrijf gebruikt deze methode als stok achter de deur.