Aanleiding voor de bestuurscrisis is een `fundamenteel verschil van inzicht' over de manier waarop het bedrijf bestuurd moet worden. Hierdoor is een `vertrouwensbreuk' ontstaan tussen de huidige directie en Eduard Hagens, oprichter en grootaandeelhouder van de softwarefabrikant. Volgens de raad van commissarissen hebben de oprichters, waaronder Hagens dus, een zodanige positie ingenomen dat zij hun werk niet langer goed kunnen doen. Dit heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt. Directeur Lucas Brentjes en financieel directeur Bert Groenewegen zijn tot diezelfde conclusie gekomen en treden daarom af. Het tweetal zal hun functie per 15 oktober neerleggen. De raad van commissarissen blijft aan totdat er opvolgers zijn aangesteld.

Sabbatical

Hagens, die begin jaren tachtig samen met twee anderen het bedrijf Exact oprichtte, wordt gezien als de geestelijke vader van het softwarehuis. In november vorig jaar kondigde Hagens aan een `sabbatical' van acht tot tien maanden te nemen. Deze verlofperiode is nu voorbij, maar de terugkomst van de grootaandeelhouder lijkt niet van harte te gaan.

Risico

Begin dit jaar concludeerde onderzoeksbureau AME in een eigen analyse dat Exact meer risico zou moeten nemen door van het gebaande pad af te wijken. "Gezien de grote concurrentie en de sterke klantentrouw in de markten waarin Exact opereert, is het wel moeilijk om strategische keuzes te maken. De opdracht voor het management van Exact is eerder het ontwikkelen van nieuwe strategische ideeën dan doorgaan op de ingeslagen weg", schreef AME in februari van dit jaar. "Exact heeft een goed jaar achter de rug. Wanneer Exact zo blijft presteren is er niets aan de hand", constateerde het onderzoeksbureau destijds. "Toch is er iets van onvrede omdat de omzet weer terug is op 2001, het rendement voortdurend daalt en het vermogen onvoldoende effectief wordt ingezet. Alsof er een zekere `metaalmoeheid' is na al die jaren van sterke, uitbundige groei."