Microsoft heeft dit bekendgemaakt op zijn TechEd-conferentie die deze week plaatsvindt. Eerder had de Windows-maker al toegegeven dat het werkte aan SP1, maar toen had het er nog geen tijdsschema bijgegeven. Nu is dus duidelijk dat de publieke beta negen maanden na het uitkomen van Windows 7 wordt gelanceerd.

Alleen updates en hotfixes

Overigens blijft Microsoft volhouden dat SP1 niet veel bijzonders brengt. In een blogpost schrijft Gavriella Schuster van Microsoft dat “SP1 geen nieuwe features zal bevatten voor Widnows 7 zelf. Windows 7 SP1 zal gewoon een combinatie zijn van updates die al beschikbaar zijn via Windows Update en extra hotfixes die zijn gebaseerd op feedback van onze klanten en partners.”

Ook voor Server 2008 R2

De meest opmerkelijke toevoeging zal een nieuwe versie zijn van een Remote Desktop-client. Die sluit aan op RemoteFX, het nieuwe remote access platform van Microsoft dat zijn debuut maakt in de publieke beta van SP1 voor Windows Server 2008 R2. Die proefversie komt eveneens volgende maand uit.

Met dat service pack komt bovendien nog een feature: ‘Dynamic Memory’. Daarmee kunnen systeembeheerders het aan virtuele machines toegewezen geheugen aanpassen terwijl die gewoon blijven draaien.

Wachten op SP1

Toen Windows 7 uitkwam, werd aangekondigd dat SP1 pas na 22 maanden zou verschijnen. Microsoft is wat dat betreft dus van gedachten veranderd. Waarschijnlijk brengt de softwaregigant SP1 uit om meer bedrijven over te halen om te migreren naar Windows 7. Systeembeheerders wachten traditioneel op SP1 voordat ze overgaan naar een nieuwe versie van Windows.

Toch geeft Microsoft dit niet direct toe. Microsoft-manager Schuster schrijft dat klanten nu al kunnen vertrouwen op Windows 7. Zij haalt ook analisten aan die stellen dat bedrijven niet hoeven te wachten op SP1 om over te stappen.

Einde downgraderechten

De definitieve versie van Service Pack 1 zal in het vierde kwartaal van dit jaar uitkomen. Daarmee komt ook een einde aan de downgraderechten van Windows 7 Professional naar Windows XP Professional. Microsoft heeft eerder al aangekondigd dat die rechten vervallen in april 2011 of bij het uitkomen van SP1, afhankelijk van wat er eerder komt. Dat is dus toch SP1.

Bron: Techworld.nl.