Vista Service Pack 1 RC Refresh kan worden gedownload op Microsofts website.

Alle geïnteresseerden kunnen de testversie installeren via Windows Update. Voor de zekerheid verstrekt Microsoft een stappenplan dat belangstellenden moeten volgen om problemen te voorkomen.

Feedback

Op 9 januari was de RC Refresh nog voorbehouden aan een testgroep van zo'n 15.000 bedrijven, consumenten, softwareverkopers en anderen, vertelt een Microsoft woordvoerder. Een dag later besloot de softwaregigant toch om de testversie voor iedereen beschikbaar te stellen via de TechNet-site. Zo zal de software de breedst mogelijke feedback krijgen vóór de officiële uitgave van Vista SP1. Microsoft wil SP1 het liefst gereed hebben bij de verschijning van Windows Server 2008, dat op 27 februari moet worden gepresenteerd.

Penetratie

De ervaring leert dat veel bedrijven eerst de SP1-versies van Microsoft-producten afwachten voordat zij de software aanschaffen. De penetratie van Vista binnen het bedrijfsleven gaat relatief langzaam; veel organisaties gebruiken voorganger XP en hebben weinig zin om hun systemen over te zetten.

Het nieuws over de publieke release candidate volgt op nieuwe resultaten van het onderzoek van Walker Information en CDW naar de populariteit van Vista op de zakelijke markt. Inmiddels gebruikt of overweegt 48 procent van de respondenten het besturingssysteem, waar dat een jaar geleden nog 29 procent was.