Google introduceerde donderdag Wallet, een Android-app die dienst doet als creditcard en gebruik maakt van Near Field Communication (NFC) zoals bijvoorbeeld ook de OV-chipkaart. Daarnaast rolt de internetgigant Google Offers uit, een directe aanval op de exploderende markt van locatiegebaseerde sociale kortingsdiensten zoals Groupon.

De eindgebruiker kan met Google Wallet eenvoudig producten afrekenen door de telefoon in de buurt van een NFC-betaalterminal te houden en hun PIN-code in de Google Wallet-app intoetsen. In deze transactie kunnen dan meteen eventuele kortingen worden verwerkt waarmee de winkelier de klant heeft verleid via Google Offers.

Veel partners, slechts één telefoon

Google Wallet maakt gebruik van het reeds bestaande NFC-systeem van Mastercard: PayPass. Daarnaast heeft Google ook Citibank en een hele waslijst van bekende Amerikaanse winkelketens als partners aan boord. Zo kan meteen al in ruim 100.000 winkels in de VS met Google Wallet worden betaald.

Dat klinkt natuurlijk mooi, ware het niet dat Google Wallet voorlopig nog maar op één toestel werkt: de Nexus S 4G, een nieuwe variant van de Nexus S die Google onlangs samen met operator Sprint in de VS uitbracht.

Wie denkt dat Google Wallet ook wel naar standaardversie van de Nexus S zal komen, komt bedrogen uit. Die heeft namelijk alleen een NFC-controller, maar geen zogenaamd secure element, noodzakelijk voor beveiligde transacties. De 4G-variant heeft de PN65 van het Nederlandse NXP, een chip met embedded secure element.

Google NFC-monopolie op Android

Ook Android developers zullen teleurgesteld zijn, en zich mogelijk zelfs genaaid voelen. Twee weken geleden stelde Google op de I/O-conferentie nog met droge ogen dat NFC-betalingen niet in Android komen, omdat het emuleren van een chipkaart een ‘omslachtige nachtmerrie’ zou zijn. Geen kaartemulatie in de Android SDK dus.

Nu blijkt waarom: Google houdt de meest cruciale NFC-functie voor zichzelf. Met het ‘open’ ecosysteem van Wallet bedoelt Google dat winkels en banken welkom zijn, maar concurrerende NFC-betaalfuncties zijn in Android niet welkom.

Ook Visa doet een kritische duit in het zakje. Volgens de betaalgigant is Google Wallet gesloten, anders dan het NFC-betaalsysteem van Visa zelf, PayWave geheten. "Onze mobiele oplossing is ontworpen voor elk mobiel netwerk, voor iedere NFC-smartphone, met elke financiele instelling en voor elk betaalproduct (credit, debit of prepaid)", sneert Jim McCarthy van Visa.

Gejat van PayPal

En er is nog een partij teleurgesteld, of beter gezegd, woedend: PayPal. Google Wallet is ontwikkeld door Stephanie Tilenius en Osama Bedier die beiden vorig jaar bij eBay-dochter PayPal zijn weggekocht. PayPal is nu naar de rechter gestapt omdat beiden bedrijfsgeheimen van Paypal aan Google zouden hebben doorgespeeld.