Tootz werd in december als proef opgezet voor betalingen tot tien euro. In totaal hebben 22.000 Nederlanders de micro-betaalmethode uitgeprobeerd. "Voor ons is het succesvol geweest", vertelt ING-woordvoerster Regina Potma. "We hebben er veel van geleerd."

Maar met de komst van een betaalstandaard wordt de methode teruggetrokken.

De methode Way2Pay blijft wel gewoon bestaan, aldus Potma. In ieder geval tot de standaard er is, zo blijkt uit een mededeling die naar de gebruikers van Way2Pay is verstuurd.

"Veel potentiële gebruikers worden afgeschrikt omdat ze een aparte rekening moeten openen. En velen ervaren de, vanwege de wettelijke eisen, vrij omslachtige aanmeldingsprocedure, als een te grote hindernis. Alles overziend blijkt het helaas niet mogelijk de dienstverlening bedrijfseconomisch verantwoord te blijven aanbieden", zo schrijft de ING-bank.

De komst van één betaalstandaard heeft niet alleen voor ING gevolgen. Ook e-Wallet, de betaalmethode van ABN Amro die in juni 2001 werd geïntroduceerd, zal als de standaard er eenmaal is, worden afgebouwd.

De Rabobank, dat het zogeheten Minitix heeft opgezet, wil voorlopig niets weten van een einde van zijn eigen betaalmethode.

Vorige week maakten de ING, de Postbank, ABN Amro en de Rabobank bekend samen één betaalstandaard voor betalingen op internet te ontwikkelen. Hiermee moet een einde gemaakt worden aan de wildgroei van betaalmethoden. De brancheorganisatie de Thuiswinkel.org reageerde vorige week al positief op het nieuws.

<i><b><FONT COLOR="#CC0033">Update</FONT>, dinsdag 10:15 uur:</b> Extra informatie over Way2Pay toegevoegd.</i>