Veel Nederlandse betaalde muziekdiensten - zoals die van Planet, Tiscali, MSN, MTV en Wanadoo - maken gebruik van de catalogus en het systeem van de Britse aanbieder OD2. De providers bieden via OD2 diverse vormen van downloaden aan. Het streamen van een nummer kost hierbij één cent, het downloaden voor gebruik op pc tien cent en het downloaden voor pc, cd en digitale speler 99 cent.

De tweede vorm - die alleen nog bij Planet beschikbaar was - gaat nu vervallen, zo heeft Planet aan zijn abonnees bekendgemaakt. "Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, tracht Planet Internet de muziek in verschillende vormen aan te bieden. Helaas hebben de maatschappijen besloten om bepaalde vormen niet langer toe te staan."

In de praktijk betekent dit dat de maatschappijen de licentie voor het gebruik van de optie voor pc-downloads niet meer ondersteunt. "Muziek die u eerder via deze optie heeft gedownload, kunt u mogelijk niet meer afspelen", aldus Planet. De muziek kan nog tot 1 januari 2007 worden afgespeeld. Daarna 'mogelijk' niet meer, ondanks het feit dat de consument er voor heeft betaald.

Als pleister op de wonde krijgt een beperkte groep klanten van Planet Music Stream 1000 of 500 credits cadeau, ter waarde van tien of vijf euro. Andere providers hebben niet met hetzelfde probleem te maken: zij beëindigden de goedkopere downloadvariant al eerder.

Het nieuws komt net op het moment dat het betaalde downloaden ook in Nederland een kleine vlucht begint te nemen. Volgens KPN heeft Music Stream ongeveer 150.000 actieve gebruikers. In 2005 waren zij samen goed voor het downloaden van 2 miljoen nummers.

Volgens een woordvoerder van KPN was de variant die nu wordt beëindigd minder populair aan het worden, zeker in vergelijking met duurdere versie.