De Securities and Exchange Commission (SEC) is een onderzoek gestart of de uiteenlopende verklaringen die Steve Jobs de afgelopen weken heeft gegeven omtrent zijn gezondheid beleggers niet om de tuin hebben geleid. Dat meldt financieel persbureau Bloomberg op basis van een anonieme bron.

Tegenstrijdige verklaringen

Het afgelopen jaar werd er koortsachtig gespeculeerd over de fysieke toestand van Jobs nadat hij zienderogen was vermagerd. Uiteindelijk kwam de topman op 5 januari 2009 met een verklaring, waarin hij stelde een hormonale aandoening te hebben die relatief eenvoudig te behandelen was. Hij bleef dan ook gewoon actief als ceo, bezweerde hij.

Beleggers reageerden opgelucht op de openheid en het opbeurende nieuws en de koers schoot bijna 5 procent omhoog.

Maar tien dagen later bleek de situatie toch weer heel anders. "...Afgelopen week heb ik te horen gekregen dat mijn gezondheidskwesties complexer zijn dan ik in eerste instantie dacht", schreef Jobs. Het gevolg: tot ten minste eind juni staakt hij z'n dagelijkse werkzaamheden als ceo. Direct na het bericht raakte de koers van Apple in de nabeurshandel in een duikvlucht van bijna tien procent.

De tegenstrijdige berichten en de wilde koersschommelingen hebben de beurswaakhond wakker geschud. James Cox, hoogleraar Recht bij de Duke University, is dan ook niet verbaasd dat de SEC de verklaringen van Jobs onderzoekt. "Het goede nieuws werd in één keer slecht nieuws. Je vraagt je af wat Apple hiervan wist", aldus Cox tegen Bloomberg. De SEC en Apple wilden geen van beiden reageren op het nieuws.

Winstgroei ondanks crisis

Apple rapporteerde gisteravond overigens een uitstekend kwartaal. Op een omzet van 10,17 miljard dollar maakte het concern 1,61 miljard dollar winst, en dat is iets meer dan in het laatste kwartaal van 2007. Apple verkocht de laatste drie maanden van 2008 2,5 miljoen Macs, 4,4 miljoen iPhones en bijna 23 miljoen iPods.

"We zijn waanzinnig trots op deze solide groei, vooral in contrast met de prestaties van de rest van de markt", aldus Chief Financial Officer Peter Oppenheimer in een conference call.

Ook beleggers waren blij verrast dat consumenten ondanks hun geluwde koopzucht Apple-producten niet links laten liggen. De koers schoot met 12 procent omhoog.