Het Amerikaanse leger moet zich richten op het beschermen van gegevens in plaats van het proberen te beveiligen van netwerktoegang voor buitenlandse vijanden. Enkele experts van Amerikaanse veiligheidsdiensten en denktanks uitten die kritiek op het beleid rond cybersecurity vrijdag tijdens een openbare hoorzitting in het Amerikaanse congres, schrijft de BBC.

"We moeten toe naar een model waarbij we al aannemen dat de vijand zich in binnen onze netwerken bevindt", stelde James Peery van de Sandia National Laboratories. Defensie moet volgens hem minder tijd besteden aan firewalls en gateways en meer energie steken in het beschermen van data. De huidige manier waarop Defensie netwerken probeert te beveiligen is ook volgens manager Dr Kaigham Gabriel van defensiedienst DARPA dweilen met de kraan open.

Slecht betaald

Het Amerikaanse ministerie van Defensie houdt toezicht op 15 duizend verschillende militaire netwerken met in totaal 7 miljoen apparaten, maar moet dat met beperkte middelen doen. De situatie wordt volgens Michael Wertheimer van de National Security Agency (NSA) nog eens verslechterd doordat de overheid banen rond cybersecurity relatief lage salarissen toekent. De NSA houdt zich onder meer bezig met aftappen. Vanwege geringe promotiekansen en het bevriezen van salarissen heeft de Amerikaanse overheid volgens Wertheimer moeite om talentvolle securitymedewerkers aan zich te binden.