Op zijn weblog zegt Johansson dat het uitschakelen van de User Account Control betekent dat Microsoft de problemen die er zijn met de nieuwe functie, niet goed in kaart kan brengen. Daardoor kunnen fouten niet worden verholpen. "Als je essentiële technieken uitschakelt die wij goed willen laten werken, kunnen wij ze niet verbeteren", zo waarschuwt Johansson.

Volgens Johansson beoogt Microsoft drie doelen met de User Account Control, die gebruikers niet langer standaard administrator-rechten geeft. Ten eerste kunnen veel programma's die eerder alleen in de beheerdersmodus werkten, met behulp van UAC ook draaien als gebruikers minder rechten hebben.

Dit wordt mogelijk gemaakt door het virtualiseren van belangrijke bestandslocaties als de Windows- en Program Files-mappen. Ook kunnen niet-beheerders door UAC ook algemene taken uitvoeren, zoals het wijzigen van de tijdzone en de instellingen voor het energieverbruik.

Daarnaast kunnen programma's die wel beheerdersrechten vereisen, grotendeels werken met beperkte rechten, waardoor de kans afneemt dat gebruikers het slachtoffer worden van aanvallen op programma's als Internet Explorer en Outlook. Ten slotte, zo zegt Johansson, kunnen slecht functionerende programma's snel worden opgemerkt, waarna de beheerdersrechten uitgeschakeld kunnen worden of de applicatie kan worden gerepareerd.

Belachelijk

Dit alles werkt niet als mensen de UAC uitschakelen. Slecht ontworpen programma's kunnen dan alsnog werken, waardoor de druk op programmeurs afneemt om de software zo aan te passen dat deze ook werkt voor gebruikers met beperkte rechten, aldus Johansson.

"Sommige functies zullen irritant zijn en niet helemaal goed werken, tenzij mensen meehelpen om de problemen op te lossen", waarschuwt Johansson op zijn blog. Hij vindt het belachelijk dat mensen de User Account Control zo snel afschrijven, op basis van 'een onvolledige bèta code'.

Johansson ziet de mogelijkheid om de beheerdersrechten van gebruikers te beperken als 'een van de belangrijkste maatregelen om je systeem beter te beschermen'.