Eén van de mogelijkheden in Beverwijk is om online een uittreksel uit de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) aan te vragen. Na betaling van de gemeentelijke leges wordt het uittreksel automatisch naar het woonadres gestuurd. Na de zomervakantie start Beverwijk overigens een aanvullende proef waarbij de documenten digitaal ondertekend kunnen worden. Officiële gemeentedocumenten, zoals een uittreksel, kunnen dan direct per mail worden toegestuurd. Het digitale loket van Beverwijk is ontwikkeld door Gemeenteweb. Dit Apeldoornse bedrijf timmert hard aan de weg in gemeenteland met zijn eigen ontwikkelde applicatie `VIP Totaal'.

Wachtrijen

Dit is een systeem dat het mogelijk maakt de achterkant van gemeentelijke processen eenvoudig en snel te digitaliseren. "Gemeenten kunnen hiermee al hun producten en diensten via internet ontsluiten", aldus John Heins, directeur van Gemeenteweb. "Inwoners kunnen via het systeem de status van hun aanvragen volgen via internet. Wachtrijen bij de balie behoren daarmee binnenkort tot het verleden." Volgens Gemeenteweb kan VIP Totaal bij elke gemeente zorgen voor forse besparingen. De dienst is speciaal ontwikkeld voor gemeenten en gebaseerd op bestaande productcatalogi van gemeenten. "Gemeenten hoeven hierdoor geen nieuwe catalogus op te zetten, maar kunnen de bestaande catalogus uitbreiden. Ook kan bij ieder product een totale workflow worden aangelegd waarmee de producten van stap tot stap kunnen worden gevolgd."

Tempo

Het voordeel hiervan is volgens Heins onder meer dat gemeenten zelf kunnen bepalen in welk tempo zij hun dienstverlening online beschikbaar willen maken. Een aantal van deze zogenoemde workflowprocessen is in overleg met de gemeente Beverwijk al ontwikkeld. Nieuwe VIP Totaal-klanten kunnen deze gratis gebruiken, waardoor zij met geringe aanpassingen direct online diensten kunnen aanbieden. Als een gemeente zelf een workflow aanmaakt voor een andere dienst, wordt deze ook automatisch ter beschikking gesteld aan andere gemeenten. "De digitale overheid kan hiermee dus snel realiteit worden", concludeert Heins.