Dat stelt Erik Bais, technisch directeur bij de zakelijke internetprovider IS Interned Services. De provider nodigde vrijdag een aantal Tweede-Kamerleden en privacyorganisatie Bits of Freedom uit voor de informatiebijeenkomst. De provider wilde uitleggen wat de bewaarplicht inhoudt en wat voor gevolgen de maatregel zal hebben.

Bais heeft de politici voorberekend hoeveel extra de bewaarplicht IS Interned Service zou kosten. "Wij hebben voor het opslaan van alle internetgegevens 1 petabyte (1000 terabyte) per jaar nodig. Dat kost ons alleen aan opslag al zeven miljoen euro." Voor grote providers zoals XS4ALL en Planet zijn deze kosten nog hoger, denkt hij.

"De cijfers die minister Donner van Justitie gebruikt om de Tweede Kamer te overtuigen van het nut van de bewaarplicht, kloppen helemaal niet. Deze liggen in werkelijkheid veel hoger."

De maatregel schiet overigens zijn doel voorbij, vreest Bais. Internetgebruikers kunnen de bewaarplicht gewoon omzeilen door uit te wijken naar internetbedrijven buiten de EU en door hun e-mailverkeer te versleutelen.

Daarnaast werkt internetverkeer via ip-adressen. Een consument kan één ip-nummer hebben, maar een heel bedrijf kan ook achter een ip-adres zitten. "Dus dan weet je nog niet wie je moet hebben."

Dramatisch

IS Interned Services hoopt met zijn lobbyactie politici een beter beeld te geven van de technische kant van de bewaarplicht. "Het kennisniveau van politici over internet is dramatisch laag."

Vorige maand bleek al dat een groot deel van de Tweede Kamer tegen het voorstel van de Europese ministers van Justitie is. In Europa bestaan plannen om voor de opslag van allerhande informatie over het bel- en internetgedrag van alle burgers. Providers als XS4ALL en BIT protesteerden al eerder tegen voorgestelde bewaarplicht.

Tijdens het debat hadden de PvdA, GroenLinks, SP, D66 en LPF forse kritiek op de minister Donner. Het CDA en de VVD waren relatief mild in hun kritiek op de plannen.