De omstreden bewaarplicht is inzet van de aankomende verkiezingen. Het volgende kabinet behandelt een zogenaamde reparatiewet. Daarmee wordt de duur van de bewaarplicht verkeersgegevens voor internet gegevens verkort van 12 maanden naar een half jaar. De belofte van deze 'reparatie' was vorig jaar zomer nodig om een zeer kritische Eerste Kamer over de streep te trekken.

Politieke loopgraven

De val van het kabinet heeft nu het inlossen van de belofte behoorlijk gedwarsboomd. De aanpassing van de termijnen is vorige week controversieel verklaard en zal dan ook niet meer voor de verkiezingen worden behandeld.

Navraag van Webwereld leert dat de standpunten van de politieke partijen nauwelijks veranderd zijn en dat de standpunten zijn ingegraven. Of de Eerste Kamer mag rekenen op het naleven van toezeggingen van demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin is afhankelijk van de uitslag van de Tweede Kamer verkiezingen op 9 juni.

Liever een langere opslag

“We zijn van mening dat het bewaren van gegeven een bijdrage kan leveren in de strijd tegen internationale criminaliteit”, vertelt CDA-kamerlid Coskun Çörüz. Zijn partij heeft altijd ingezet op een opslag van 18 maanden. “Een meerderheid was er niet. Dat er een compromis is met een opslag van 12 maanden is goed te begrijpen. Er waren partijen die wilden niet verder gaan dan zes maanden.”

Zijn VVD-evenknie Fred Teeven was ook een voorstander van het bewaren van gegevens van achttien maanden. Dat de ChristenUnie een motie wist binnen te halen om de termijn naar 12 maanden terug te brengen is wat hem betreft zeer acceptabel. “Daar hebben we vrede mee.”

Beide partijen zien weinig in een verkorting van de termijn naar zes maanden.

Liever geen bewaarplicht

Partijen als PvdA, GroenLinks en SP hadden liever helemaal geen bewaarplicht gehad. “Wij hebben ook tegengestemd”, vertelt PvdA-kamerlid Martijn van Dam. “Een opslag van een jaar is niet nodig dus willen we gaan zitten op het Europees minimum van zes maanden. Daar zullen we na de verkiezingen ook achter staan.”

“Op dit moment worden er nog geen gegevens opgeslagen”, vertelt SP-politica Arda Gerkens tegenover Webwereld. Voor haar is de verkorting van de termijn logisch. Ook de SP ziet de opslag van contactinformatie liever gaan dan komen. “Hopelijk zijn we na de verkiezingen op tijd om de duur te verkoren. Dan worden er helemaal niet langer bewaard dan nodig.”

Ook voordelen

Voor Çörüz is het storend dat tegenstanders alleen problemen zien. “De gegevens kunnen aan twee kanten worden gebruikt. Als je langer bewaart dan heb je over een langere periode duidelijk zich”, vertelt de CDA'er. “Mensen weten vaak niet waar ze wel of niet geweest zijn. Je kunt met de gegevens ook beter je onschuld aantonen.”

Dat zijn visie haaks staat op het standpunt van zijn partijgenoot en professor Mr. Hans Franken, senator in de Eerste Kamer, is voor hem goed te begrijpen. “De Eerste Kamer kan een eigen afweging maken. Dat hoeft niet één-op-één overeen te komen”, betoogt hij. “Daarom zijn we een democratische partij.”

Wetenschappelijke rationaliteit

Toch is de tegenstand groot, want waar het CDA zich sterk maakt voor een opslag van anderhalf jaar, was diezelfde partij in de senaat mordicus tegen en leidde het verzet. Daarbij schroomde hij bij herhaling niet bewindvoerders van zijn eigen politieke stroming de les te lezen.

Maar uiteindelijk werd de politieke druk te groot en ging de senator morrend akkoord. Daarbij maakt hij duidelijk nog steeds niet in de bewaarplicht te geloven: “We moeten hier vandaag een politieke beslissing nemen en dan kiest mijn fractie – onder een aantal hieronder te noemen voorwaarden – voor een standpunt, waarin politieke opportuniteit zwaarder weegt dan wetenschappelijke rationaliteit.”

De PVV beraadt zich nog op een standpunt inzake de bewaarplicht verkeersgegevens.

Recentelijk is de bewaarplicht internationaal onder vuur komen te liggen. In Duitsland haalde het Hooggerechtshof een streep door de plannen en eurocommissaris Viviane Reding kondigde aan de EU-richtlijn opnieuw te willen toetsen.